Politika 03.11.2015.

Dodik: Bez Srba i njihove političke volje nema BiH

ČITANJE: 3 minute
dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Sarajevu da su Srbi autentičan i važan narod na ovom prostoru i da bez njegove političke volje nema ni BiH.

– Mora se poštovati Republika Srpska i srpski narod, ali i bošnjački narod i hrvatski narod i BiH predviđena Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Mi protiv toga nemamo ništa. Ništa više niti hoćemo, niti želimo od onoga što je u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH napisano- rekao je Dodik večeras za Federalnu televiziju.

Predsjednik Srpske upozorio je da se na političkoj prevari ne može graditi BiH.

– Možete da je gradite na bazi autentičnih političkih predstavnika. U Sarajevu moraju da shvate da uvažavaju političku reprezentativnost i da se na bazi nje gradi BiH i onda će ona biti moguća- pojasnio je Dodik.

Dodik je naglasio da Republiku Srpsku vole i Mladen Bosić i Mladen Ivanić i on, kao i mnogi drugi političari, okupljeni oko ciljeva koji su veoma važni za srpski narod, a odnose se na nacionalni status i identitet srpskog naroda.

– Možda se razlikujemo u tome, možda je Bosić malo neoprezan, pa je uletio u neke stvari. Učinjeno je nekoliko veom ozbiljnih prekršaja u vezi sa pozicijom Srpske- ocijenio je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, Bošnjaci sada sa nekima koji nemaju potpuni legitimitet iz Republike Srpske pokušavaju da urade ono što su učinili kada su izabrali Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

– Komšić je sinonim političke zloupotrebe i namještaljke- rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da podržava da se izmjenama Izbornog zakona BiH izbjegne majorizacija Hrvata u Federaciji BiH, ali da ne misli da će izmjene Izbornog zakona BiH biti usvojene, jer je i ranije bilo bezuspješnih pokušaja da to bude učinjeno.

Komentarišući prijedlog o spajanju opštih i lokalnih izbora, on je rekao da prihvata i održavanje i neodržavanje tih izbora, prolongiranje ili opšte izbore sve i na svim nivoima.

– Ako hoćete sada entitetske izbore da dovedete u poziciju da se održavaju kada i opštinski, onda moraju da budi i izbori za institucije BiH. Nisam ni protiv da se prolongiraju svi izbori- istakao je Dodik.

On je poručio da SNSD nema namjeru da u trenutnoj konstelaciji odnosa ulazi u Savjet ministara BiH, najavivši da bi se u drugoj kompoziciji odnosa to moglo dogoditi, ali bi to učinili kao legalni predstavnici Republike Srpske.

– Ako bude smanjena podrška SDS-u, što je moguće, onda će oni izgubiti legitimitet, pa ćemo mi pregovarati i onda ćemo vidjeti. SNSD je stava da u Savjet ministara može da ide kao potpuno legitimni i autonomni predstavnici Srpske. Tamo ne idemo kao poltroni kao što su ovi sada- pojasnio je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je Republika Srpska visoko uređena država u kojoj funkcionišu sve institucije.

Ističući da će Republika Srpska ostvariti budžet u planiranom obimu, Dodik je pojasnio da to omogućava da budu izvršene sve obaveze vezano za budžetske korisnike, prioritetno plate, penzije i drugo.

Govoreći o borbi protiv korupcije i zakonskim rješenjima u toj oblasti u Srpskoj, Dodik je istakao da će biti uvažavani evropski standardi i da neće biti nedodirljivih.

– Treba spriječiti bilo kakvu zloupotrebu od bilo koga, treba učiniti da bude vidljiva, organizovana i efikasna borba protiv korupcije- rekao je Dodik.

Sebe za 10 godina vidi kao važnijeg političara srpskog naroda koji će Republiku Srpsku povesti u njenu stabilnost, ojačati je i biti neprikosnoven politički faktor na ovim prostorima.

(Agencije)