Vijesti 26.04.2016.

Dodik: Biblioteka, nosilac identiteta naroda

ČITANJE: 1 minuta
dodik biblioteka
Intoniranjem himne Republike Srpske, svečanom akademijom, pokretanjem kampanje “Njegujmo srpski jezik” te postavkom istoimene izložbe u prisustvu predsjednika RS i mnogih drugih značajnih zvanica, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske (NUB RS) juče je proslavila jubilej – 80 godina postojanja.

Ljilja Petrović-Zečić, direktorica NUB RS, održala je duže slovo o istorijatu i značaju institucije koju vodi, te saradnicima koji su “pomogli da istraju na putu koji krči knjiga i znanje” uručila plakete.

Nagrađeni su Biblioteka Matice srpske Novi Sad, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Narodna biblioteka Srbije, Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković” iz Beograda, Arhiv RS, te univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

“Osamdeset godina je zaista zapažen jubilej koji NUB RS danas slavi. Ova institucija je veoma važna za Republiku Srpsku u cjelini i ona pokriva čitavo područje Republike sarađujući sa sličnim institucijama, opštinama i regijama”, kazao je novinarima nakon skupa Milorad Dodik, predsjednik RS, čestitajući jubilej biblioteci te ističući značaj ove institucije prvenstveno za srpski, ali i ostale narode s ovih prostora.

“Osamdeset godina je iza nas, biblioteka radi u kontinuitetu bez prestanka, a kada bismo se sjetili banjalučke bogoslovije i čitaonice, koje su nastale 1868. godine i iz kojih je u stvari osnovana ova biblioteka, onda bismo za dvije godine obilježili 150 godina postojanja”, kazala je direktorica NUB RS, podsjećajući da se 1936. po osnivanju biblioteka zvala Narodna biblioteka kralja Petra I Velikog Oslobodioca.

Po osnivanju Univerziteta u Banjaluci, nastavila je Petrović-Zečićeva, i biblioteka je postala univerzitetska i nosila ime Petra Kočića, da bi današnji naziv dobila 1999. Biblioteka danas broji preko 700.000 publikacija i bilježi preko 800 posjeta dnevno.

(Nezavisne)

Oznake: Milorad Dodik