Politika 26.10.2020.

Dodik: BiH je pogrešno koncipirana zemlja

ČITANJE: 1 minuta

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu kako BiH može da funkcioniše i da, ukoliko ne bude prihvaćena, jedino je rješenje razdruživanje.

Dodik je naveo da razdruživanje ne znači rat, jedino ukoliko bi međunarodni intervencionizam produkovao tako nešto.

On je ponovio da nigdje nije zabranjeno da Republika Srpska sprovede referendum, te da Srbi imaju pravo da razmišljaju o tome i da bi trebalo da im bude prihvaćeno pravo na samoopredjeljenje.

Dodik je istakao da se i Hrvatska otvoreno zalaže za status Hrvata u BiH.

“BiH je pogrešna zemlja, pogrešno koncipirana. Sve više ljudi govori da je BiH propala, neodrživa, složena, država”, rekao je Dodik sinoć za “Pink”.

On je istakao da Srpska ima dobre odnose sa Srbijom, jer je riječ o jednom narodu.

Dodik je napomenuo da BiH formalno nije priznala samoproglašeno Kosovo kao nezavisnu državu.

Govoreći o formiranju Vlade Srbije, Dodik je istakao da je to demokratski proces poslije sprovedenih izbora, a da je Srbima iz Republike Srpske najvažnija da sa tom vladom postoji dobra saradnja.

Dodik je rekao da je konfiguracija nove Vlade Srbije takva da je jasno da treba da odgovori na nekoliko važnih izazova, te ocijenio da su ljudi, koji su predloženi za ministre, sposobni da izvršavaju ponuđene poslove.

“Nama, Srbima iz Republike Srpske, je najvažnije da imamo dobru saradnju sa Vladom Srbije. Ranije sam dogovorio sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem da prva posjeta novih vlada bude upravo Srpskoj, odnosno Srbiji da bi i na taj način pokazali da je stalna saradnja jedan od naših zajedničkih ciljeva i interesa”, napomenuo je Dodik.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik