Politika 08.02.2016.

Dodik: BiH nema pravo na Sud i Tužilaštvo

ČITANJE: 4 minute
dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da BiH nema pravo na Sud i Tužilaštvo, te da Srpska nikada ne smije da im da dodatnu snagu, iako danas, nažalost, neki to čine.

Dodik je naglasio da je priča o Sudu i Tužilaštvu BiH nametnuta u okviru jedne strategije međunarodne zajednice koja je došla u BiH da implementira Dejtonski sporazum jačajući ulogu visokog predstavnika i provodeći plan unitarizacije i centralizacije BiH.

– Istovremeno dok to rade, nama govore da oni to ne čine, i mi bi naivno trebali u to da vjerujemo, a, kada uzmemo u obzir sve ono što su do sada uradili, vidimo da su to politike centralizacije BiH i da nema gotovo nijedne aktivnosti stranaca koje bi išla na afirmaciju decentralizovanog modela ili afirmaciju provođenja Dejtona koji je u suštini decentralizacija- istakao je predsjednik Srpske.

On je dodao da, kao predsjednik Srpske i lider najveće političke partije u Srpskoj – SNSD-a, nema taj luksuz da na BiH gleda drugačije već kao na stranu koja ne donosi ništa dobro Republici Srpskoj.

– Dok god imate situaciju da taj sud i tužilaštvo izuzmu predmet protiv Nasera Orića iz bijeljinskog tužilaštva, zalede ga sedam-osam godina, ništa ne rade na tome, pa onda video-zapis u kome Atif Dudaković naređuje da sve što je srpsko bude spaljeno i ubijeno i ne bude procesuiran, naravno da će se postavljati pitanje da li ste vi za BiH u kojoj nema ničega što je srpsko. Ako niste, vi ste odmah, prema njihovim kriterijumima, loš momak. Ja volim da budem loš momak za njih- istakao je Dodik za trebinjsku Herceg televiziju.

Na pitanje da li je optužnica protiv lidera SBB-a BiH Fahrudina Radončića montirani politički proces ili je u BiH zaživjela pravna država, predsjednik Srpske je naglasio da BiH po definiciji nije pravna država, te da ona po Ustavu, odnosno Dejtonskom mirovnom sporazumu, nema pravo na sudove i tužilaštva i da se ne bi trebalo navikavati na to.

Dodik je podsjetio da je pravosuđe u isključivoj nadležnosti entiteta i, prema tome, BiH ne može nikada biti pravna država i nije ni predviđena da to bude.

– I Sud i Tužilaštvo su institucije koje su instalisane samo da bi se proganjali Srbi, a ponekad se tek privede i neko druge nacije da bi se kasnije reklo da je to bilo bez osnova, kao što ćete vidjeti i u slučaju Fahrudina Radončića, samo da bi se zamaglila ta priča da su Srbi u 90 odsto slučajeva predmet progona u tim institucijama- rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH ima karikature od Suda i Tužilaštva, koji su politički motivisani i zloupotrijebljeni u svakom procesu, pa vjerovatno i u ovom protiv Radončića.

– Politička dimenzija onoga što rade vezana je za moć međunarodne zajednice koja se putem Suda i Tužilaštva obračunava i sa politički nepodobnim ljudima i sa ljudima koji u nekom procesu nisu bili politički angažovani na idejama koje oni dogovaraju, a najmanje se obračunavaju sa onim što jeste stvarni kriminal- istakao je Dodik.

On je ocijenio da je moguće da je i ovo jedan politički dogovor da se skrene pažnja na moć Suda i Tužilaštva, pa se privede Fahrudin Radončić, podigne jedna potpuno nesuvisla optužnica u kojoj se navodi da je on sprečavao izvršenje pravde na nekim trivijalnim pitanjima, a odjednom nestane sva ona priča o ubistvima i drugim teškim krivičnim djelima.

– Na kraju tog sudskog procesa vidjećete oslobođenog Radončića i njegovog saradnika Bakira Dautbašića i onda će ovi pričati kako Sud i Tužilaštvo nema selekciju, a u suštini je poruka sasvim jasna- ocijenio je Dodik.

Govoreći o koaliciji SDA i SBB-a, te tvrdnjama da nikada nije bila jača uprkos hapšenju Radončića, Dodik je rekao da su tu koaliciju napravili stranci i da njena sudbina ne zavisi od lidera te dvije partije.

– Stranci su napravili tu koaliciju i stranci to i drže. Kad su je pravili nisu ni pitali lidere nego su rekli da moraju. Sada kada bi oni iz nekog razloga to i razvalili, ovi im kažu da ne smiju ni da dirnu- rekao je Dodik.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik