Politika 23.05.2024.

Dodik: BiH u najvećoj političkoj krizi iz koje neće izaći

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je BiH dovedena u najveću političku krizu iz koje neće izaći.

– Oni koji najviše govore o BiH, zabili su ekser u njen kovčeg. Republika Srpska će braniti nacionalne i narodne interese – istakao je Dodik nakon sjednice Vlade Srpske u Srebrenici, kojoj je prisustvovao zajedno sa srpskim ministrima u Savjetu ministara.

On je naveo da je Srebrnica odavno politička tema, a da sada, rezolucijom u Generalnoj skupštini UN, žele da nametnu priču o navodnom genocidu i srpskom narodu pripišu kolektivnu odgovornost.

Dodik je podsjetio da o ovoj rezoluciji ne postoji odluka ni usaglašen stav Predsjedništva BiH, a da se sva pitanja u BiH moraju rješavati konsenzusom.

– Ne želimo da živimo sa onima koji krše Ustav BiH i koji krše strategiju o spoljnoj politici – poručio je predsjednik Srpske, prenosi RTRS.

On je istakao da će Srpska sačiniti izvještaj o kršenju Dejtonskog sporazuma, kreirati sporazum o mirnom razdruživanju i uputiti ga Federaciji.

Dodik je rekao da će Vlada zajedno s lokalnim vlastima, formirati komisiju koja će imati zadatak da utvrdi datum jedan dan koji će se godišnje obilježavati kao dan žrtava Srebrenice, imajući u vidu i bošnjačke i srpske žrtve na tom prostoru.

Dodik je rekao da je Srebrenica dio Republike Srpske, da se ne stidi ovog mjesta u kojem žive časni i pošteni ljudi različitih nacionalnosti.

On je istakao zadovoljstvo činjenicom da je danas u razgovoru sa predstavnicima lokalne vlasti mogao da se uvjeri da su u Srebrenici skladni međunacionalni odnosi i da nema međunacionalnih problema.

– I ako ih ima, onda se generišu negdje sa strane – rekao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska želi da očuva stabilan život za sve Bošnjake koji žive u Srpskoj, posebno u Srebrenici.

– Želimo da osiguramo njihovo pravo na identitet, na vjeru, da garantujemo slobodu njihovog življenja, rada i u skladu sa Ustavom sva prava koja imaju i drugi – poručio je predsjednik Srpske.