Politika 22.11.2015.

Dodik: Borba protiv terorizma u BiH mora biti zajednička

ČITANJE: 2 minute
milorad-dodik
Terorizam o kojem se ovih dana mnogo priča nije rezultat Dejtonskog sporazuma, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ističe da borba protiv terorizma u BiH mora biti zajednička.

-Borbe protiv terorizma u BiH nema bez saradnje sa Bošnjacima muslimanima i zato je veoma važno da pružimo ruku i da ne nasjedamo na onu priču da je svaki Srbin četnik, a svaki musliman Bošnjak islamski terorista- rekao je Dodik za Radio Beograd.

Neophodno je, kaže predsjednik Srpske, da obezbijedimo koordinaciju sa Islamskom zajednicom u BiH, ali i sa svim svjesnim osobama u bošnjačkom narodu.

Potrebno je, ukazao je, i da bošnjački političari, koji prihvate tu borbu, moraju terorizam kvalifikovati kao takav.

Dodik kaže da je očekivao da terorističkih akata u BiH bude više neposredno poslije rata, ali se to, dodao je, očito nije dogodilo.

Terorizm je globalni problem i on je motivisan radikalnim islamom, rekao je Dodik i dodao da je zato u BiH on nešto složeniji jer u njoj živi značajan broj sljedbenika radikalnog islama – evidentiranih 350 ljudi i još, kako je rekao, pitaj Boga, onih neevidentiranih i onih koji su otišli da ratuju za te radikalne pokrete.

-Kada se vratite na neko ranije vrijeme, pojam tih radikalnih vjerskih fanatika na bazi islama bio je daleko od nas i od ovih prostora sve dok prećutno, uz podršku Zapada i preko Hrvatske u BiH nije ušlo 4.500 mudžahedina koji su tu formirali specijalnu jedinicu ‘El Mudžahid’, koja je vršila ogromne zločine po istom principu i načinu ovim današnjim, ali su tada bile odsjecane srpske glave- rekao je Dodik i istakao da se inostrani mediji tada time nisu bavili, jer ”satanizacija Srba je blla u trendu”.

I tu je, istakao je Dodik, jedina veza između terorizma u BiH i Dejtonskog sporazuma s obzirom na to da u tom dokumentu piše da svi strani ratnici moraju biti ekspedovani iz BiH.

-Naravno da to nije učinjeno i naravno da su oni ostali tu i da su svi zločini terorizma, koji su se kasnije dešavali – od Njemačke, Madrida, Vašingtona, Londona, pa preko Šarli Ebdoa do Pariza – imali vezu i polazište iz BiH- kazao je Dodik.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik