Politika 10.01.2016.

Dodik: Brčko distrikt je vlasništvo i Republike Srpske

ČITANJE: 1 minuta
dodik brcko
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Brčko distrikt vlasništvo i Republike Srpske od kojeg Srpska ne odustaje.

-Mi ovdje imamo grunt i imamo prava. Mi ovdje imamo narod i pravo na demokratski izražaj i političke zahtjeve- rekao je Dodik na svečanom prijemu u Brčkom povodom Dana i krsne slave Republike Srpske.

Dodik je istakao da se osporavanjem bilo čega u Republici Srpskoj ide ka tome da se ona dokine kako bi se ojačale unitarističko centralističke pozicije BiH.

-Srbi prema međunarodnim dokumentima imaju i prava na samoopredjeljenje jer je to napisano u najvišem aktu Ujedinjenjih nacija – Povelji UN. Ako izgubimo karakter naroda, onda gubimo i pravo na političke aktivnosti usmjerene ka tome- rekao je Dodik.

On je istakao da vlasti Srpske postupaju u skladu sa zakonom i nisu protiv BiH koja je ustavna, ali jesu protiv one koja nije ustavna.

-U BiH postoje dva paralelna svijeta. Jedan je ustavan, a drugi vanustavan, koga podržavaju međunarodni predstavnici koji su kršili međunarodno pravo i nametali određena rješenja. Neizabrani stranac je uporno donosio zakone koji su u pravilu bili protiv političkih interesa srpskog naroda, u uslovima prijetnji, kazni, nametanja i torture koju je provodila međunarodna zajednica- objasnio je Dodik.

On je naglasio da u tom kontekstu treba razumijevati Dan i krsnu slavu Republike Srpske koja je nastala prije oružanih sukoba u BiH.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je bila uvažavan faktor još 1992. godine na što ukazuje činjenica da je nakon nje formirana i hrvatsko-muslimanska federacija /a kasnije FBiH/, koja je u suštini bila pandan za pregovore na međunarodnom planu, koji su okončani potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik