Vijesti 01.10.2015.

Dodik: Briga o djeci mora da bude trajna

ČITANJE: 3 minute
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da briga za djecu mora da bude trajna obaveza svih u Srpskoj i naglasio da je, zahvaljujući angažmanu svih u društvu, danas otvoreno novo odjeljenje vrtića u Kozarskoj Dubici čija izgradnja je koštala 450.000 KM.

“Ovdje smo da pokažemo da se angažovanjem svih u društvu, lokalne i republičke vlasti i crkve može napraviti jedan skroman, ali ipak važan korak, a to je da za djecu ovdje obezbijedimo trajno mjesto za boravak u predškolskom uzrastu”, izjavio je Dodik.

On je danas sa načelnikom opštine Kozarska Dubica Milom Zlojutrom svečano otvorio novoizgrađeno odjeljenje Dječijeg vrtića “Pčelica” u toj opštini, koji je izgrađen u Svetosavskom omladinskom centru pri Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici.

Dodik je naglasio da ga veoma raduje da je izgradnjom objekta vrtića riješen problem nedovoljnog smještaja djece u predškolskim ustanovama u Kozarskoj Dubici.

“Trebalo bi svima nama da bude cilj da to učinimo u cijeloj Republici Srpskoj i uvijek ću podržati akcije tog tipa”, rekao je Dodik novinarima.

On je podsjetio da je prije dvije godine u Republici Srpskoj Vlada podržala akciju izgradnje vrtića i drugih objekata namijenjenih djeci, što treba nastaviti i u narednom periodu.

“Brigom za djecu, koja mora da bude trajna, ne pokazujemo samo svoj humani odnos, već stavljamo snažne temelje za budućnost ovog društva, jer i roditelji i porodice vjeruju u institucije”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske pomogao je izgradnju tog objekta, koju je inicirao paroh dubički Gojko Knežević. U finansiranju ovog projekta vrijednog 450.000 KM učestvovala je lokalna zajednica, donatori i institucije.

Novootvoreno odjeljenje vrtića u Kozarskoj Dubici, koji će raditi kao organizaciona jedinica Dječijeg vrtića “Pčelica”, pohađaće 35 polaznika, koji će se obrazovati prema istom planu i programu za sve predškolske ustanove u Republici Srpskoj, s tim što će imati i pravoslavnu vjeronauku.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je da je otvaranje objekta novoizgrađenog vrtića od velikog značaja za lokalnu zajednicu, u kojoj postoji veliki interes za predškolsko obrazovanje koji prevazilazi postojeće kapacitete.

Prvi paroh dubički Gojko Slijepčević rekao je da je otvaranjem novoizgrađenog pravoslavnog dječijeg vrtića riješen problem nedovoljnog kapaciteta gradskog vrtića.

“Ovo je veliki događaj za Kozarsku Dubicu jer više nemamo djece predškolskog uzrasta na čekanju za upis u vrtić. Svake godine je postojao problem za 30 do 40 djece u našem gradu zbog ograničenosti kapaciteta gradskog vrtića”, izjavio je Slijepčević i zahvalio svima koji su podržali izgradnju vrtića.

On je podsjetio da je 29. avgusta vladika Jefrem osveštao Svetosavski omladinski centar u kome je sagrađen Pravoslavni dječiji vrtić i konačište za goste, a povodom obilježavanja 120 godina od izgradnje pravoslavne crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik