Politika 27.09.2018.

DODIK: Britanci i Amerikanci dali 40 miliona KM za miješanje u izbore u BiH

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik RS i lider SNSD Milorad Dodik izjavio je danas da su Britanci i Amerikanci obezbijedili oko 40 miliona KM za medije i nevladine organizacije posredstvom kojih se miješaju u izborni proces u BIH. 

On je istakao da  Britanci otvoreno podržavaju Mladena Ivanića, naglašavajući da će se on, kada ode u Predsjedništvo BiH zalagati se za ukidanje stranog miješanja u odnose BiH, te za ukidanje Visokog predstavnika i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

– Postoji niz telefonskih poziva, odražavaju se sastanci po Banjaluci. Zna se sa kim se u Banjaluci sastaje ambasadorka SAD. Uplitanje je i sa 40 britanskih obavještajca, od kojih je pet u Banjaluci koji se bave destabilizacijom ovdje. Znamo sve o tome – rekao je Dodik. Dodao je i da predstavnici pojedinih ambasada sugerišu nekim kandidatima kako da se ponašaju i da moraju ostati u određenom političkom bloku.

Dodik se zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je otvorio temu oko uplitanja stranaca u izborni proces, navodeći da vlast u RS odavno na to upozorava.

On je ocijenio i da dijalog stranaca i političkih predstavnika u BIH treba vratiti u okvire standarda, navodeći da će se zalagati za to kada uđe u Predsjedništvo BIH.

Nakon sastanka koalicionih partnera, lider SP Petar Đokić izjavio je da su koalicioni partneri zabrinuti zbog uplitanja stranaca u izborni proces, koji ne mogu da shvate i prihvate da će aktuelna koalicija ponovo pobijediti na izborima.

– Stranci se udružuju ovdje sa nekim političarima, a spominju se i mogući incidenti kako bi se uticalo na građane kako da glasaju. To je strašno ako se taj scenario desi, jer to može da ugrozi temelje RS i ugroze mir i stabilnost. Određeni centri moći postoje i kroz CIK – rekao je Đokić.

Lider DNS Marko Pavić rekao je da “dok neki idu u strane ambasade, ova koalicija ide među građane”, koji su jedini mjerodavni da odluče ko će pobijeditu na izborima.

– Mi u Sarajevu nećemo biti u koaliciji sa strankama koje neće da priznaju konstitutivnost Srba u Federaciji ili ne žele da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH – rekao je Pavić.

(Srpskainfo)

Oznake: Milorad Dodik