Politika 26.01.2021.

DODIK ČESTITAO ŠKOLSKU SLAVU: Radi i strpljivost – put do uspjeha

ČITANJE: 3 minute

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je školsku slavu – Svetog Savu svim učenicima, studentima, prosvjetnim radnicima i zaposlenim u oblasti prosvjete i obrazovanja, istakavši da su rad, marljivost i istrajnost jedini pravi put do uspjeha.

Dodik je naglasio da se obilježavanjem 27. januara, Savindana, promovišu i čuvaju najviše duhovne vrijednosti, srpska kultura i jezik kao temelji identiteta srpskog naroda, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

“Želim da Savindan svim prosvjetnim radnicima donese uspjeh u svakodnevnom radu, a đacima dodatnu motivaciju za sticanje novih znanja. Djela i vrijednosti, koje nam je ostavio prvi srpski arhiepiskop i prosvjetitelj Sveti Sava, treba da budu podsticaj i motivacija da se postižu dobri rezultati za dobrobit našeg društva”, istakao je Dodik u čestitki.

On je iskazao posebnu podršku i zahvalnost prosvjetnim radnicima, učenicima, studentima i njihovim roditeljima koji su i u vrijeme pandemije virusa korona pokazali veliku odgovornost i svako na svoj način omogućio da se nastavni proces uredno održava i u ovim vanrednim okolnostima.

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ sutra proslavljava Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Savindan se obilježava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvjetitelj. Smatra se začetnikom srpske srednjovjekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvjetnih ustanova.

Cvijanović: Posvećenost i marljivost jedini ispravan put

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je učenicima, prosvjetnim radnicima i svim zaposlenima u oblasti obrazovanja školsku slavu – Svetog Savu.

“Obilježavajući Savindan, njegujemo uspomenu na Svetog Savu, prvog srpskog arhiepiskopa, utemeljivača prosvjetiteljstva i zaštitnika školstva i podsjećamo se da su posvećenost, marljivost, svakodnevno učenje i sticanje znanja jedini ispravan put”, poručila je Cvijanovićeva u čestitki.

Cvijanovićeva je učenicima, prosvjetnim radnicima i svim zaposlenima u prosvjeti uputila čestitke sa željom da u duhu Svetosavlja proslave ovaj veliki praznik.

Cvijanovićeva je poželjela da “najveći srpski prosvjetitelj i njegovo životno djelo, zasnovano na mudrosti, duhovnosti, toleraniciji i vjeri u čestitost” svima budu trajno opredijeljenje.

Višković: Ulaganje u nove naraštaje – siguran put u bolje društvo 

Premijer Republike Srpske Radovan Višković čestitao je školsku slavu – Svetog Savu učenicima, prosvjetnim radnicima i svim zaposlenima u obrazovanju u Srpskoj, te istakao da će Vlada nastaviti da unapređuje ovu oblast da bi mladima omogućila što kvalitetnije školovanje, a društvu napredak i uspješnu budućnost.

Višković je naglasio da je obilježavanje Savindana prilika da se osvrne na životno djelo Svetog Save i njegov prosvjetiteljski rad, koji je trajni putokaz da je ulaganje u nove naraštaje siguran put ka izgradnji boljeg i prosperitetnijeg društva.

On je dodao da će Vlada Republike Srpske predano raditi i na poboljšanju uslova rada i materijalnog standarda prosvjetnih radnika u Republici Srpskoj.

“Dragi nastavnici i učenici, još jednom vam čestitam školsku slavu – Svetog Savu i želim vam mnogo uspjeha u daljem radu, dobro zdravlje i mnogo lične i porodične sreće”, navodi se u čestitki predsjednika Vlade Srpske Viškovića.

(Srna, E.M)

Oznake: Milorad Dodik