Politika 24.12.2022.

Dodik: CIK radi politički

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da Centralna izborna komisija BiH radi politički sa namjerom da se onemogući SNSD-u da dobije četvrtog delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

CIK glasa po političkom zahtjevu – oni iz SDA /u CIK-a/ žele da se svete zato što su gubitnici /izbora/ na nivou BiH i nisu inkorporirani u vlast, a onaj iz PDP-a glasa po nalogu stranke jer ne smije doći u Banjaluku od razjarenih članova PDP-a koji ga konstantno napadaju – ocijenio je Dodik.

Dodik kaže da je članu CIK-a iz PDP-a lakše da pogazi moral, pravničko, svako drugo iskustvo i da obrazovanje baci na tepih i pljune na to, nego da trpi “jastrebove” iz PDP-a poput Branislava Borenovića.

– Po svakoj logici, elementarnoj logici prava i ljudskoj logici, ako je Sud odlučio da CIK nije radio u skladu sa zakonom, da odluka treba da se primjenjuje bez obzira da li mi to voljeli ili ne – napomenuo je Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske.

Dodik je naveo da od CIK-a BiH ne očekuje ništa.

– To je još jedna šarada i ništa nije neočekivano. Kad je izabran CIK mi smo rekli da je on politički motivisan i to se pokazuje danas – ocijenio je Dodik.

On je podsjetio da je istog dana kada je CIK ponovo odlučivao o spornom glasačkom listiću iz Republike Srpske za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH javnost mogla čuti izjavu neizabranog Kristijana Šmita.

– Neizabrani Šmit je govorio o tome da Dan Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom jer je sud tako rekao, a nije se referirao na činjenicu da CIK kaže da je Sud donio nezakonitu odluku. Kako Sud može donijeti nezakonitu odluku – upitao je Dodik.

CIK BiH je 22. decembra ponovo priznala sporni glasački listić iz Republike Srpske za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, iako je Sud BiH rješenjem jednom već poništio takvu odluku CIK-a.

(Srna/Z.M)

Oznake: CIK, Milorad Dodik