Politika 05.12.2022.

Dodik: Danas zajednički stav sa Vučićem o odlasku na samit u Tirani

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će danas sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uskladiti zajednički stav o učešću na samitu lidera EU i zemalja Balkana u Tirani.

Dodik je rekao da je stav predsjednika Srbije o odlasku na sutrašnji samit u Tirani veoma jasan, ali da treba imati u vidu i realne okolnosti, dakle činjenicu da je to samit EU i Balkana i da je Srbija najznačajnija zemlja regiona.

On je istakao da vjerovatno ni EU neće gledati na to bez ikakvih pokušaja da obezbijedi prisustvo Vučića, ali da je važno da će u toku dana biti iskristalisan i donesen zajednički stav o tome – da li ići ili ne ići.

Dodik je naveo da će, ukoliko predsjednik Srbije ne bude išao na ovaj skup, onda i prisustvo Republike Srpske u Tirani biti upitno.

“Kod nas u BiH su složene procedure u vezi sa tim. Zna se da BiH ima tročlano Predsjedništvo i ako jedan član ne može, onda ide drugi i to može da predstavlja problem, ali sve ćemo to usaglasiti sa predsjednikom Vučićem”, rekao je Dodik za Tanjug.

Predsjednik Srpske je istakao da je Vučić u ocjeni odnosa međunarodne zajednice prema Prištini veoma jasno markirao sve bitne tačke nepravednog odnosa i same EU.

On je rekao da je Republika Srpska zainteresovana da sa Srbijom gradi sve zajedničke međunarodne stavove koji se tiču Srpske i Srbije.

Dodik je rekao da je juče telefonom razgovarao sa predsjednikom Srbije i da često razmjenjuju mišljenja i pokušavaju da dođu do zajedničkih stavova.

On je naglasio da Republika Srpska i Srbija imaju usaglašenje stavove o mnogim pitanjima i da je veoma važno da se preduzimaju zajedničke aktivnosti i mjere.

“Vidljivo je i jasno iz prethodnog istupa predsjednika Vučića da postoje mnogi problemi, nerazumijevanja i što dalje idemo sve je više `upakivanje` Srbije i Republike Srpske u taj njihov kliše u kome smo mi odgovorni, a svaki put od nas očekuju da isporučimo njihova očekivanja koja po pravilu idu na štetu i Republike Srpske i Srbije ne uvažavajući nijedan stav koji mi iznosimo”, rekao je Dodik.

On je naveo da tako i Srbiju i Republiku Srpsku pokušavaju da dovedu u poziciju pasivnih učesnika u raznim skupovima i podrške samo njihovim stavovima.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik