Politika 20.08.2020.

DODIK: Derventa zaslužuje status grada, može da bude uzor za druge sredine

ČITANJE: 3 minute

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Derventa zaslužuje da dobije status grada i ova lokalna zajednica ima perspektivu u budućnosti kojoj treba da teže mnoge druge sredine.

Dodik je, nakon sastanka sa načelnikom opštine Miloradom Simićem i njegovim saradnicima, rekao novinarima da je informisan da investitori, koji tradicionalno posluju u Derventi, planiraju da višestruko povećaju svoje biznise i da će graditi nova postrojenja od nekoliko desetina hiljada kvadratnih metara.

On je rekao da je na sastanku razgovarano i o tome šta Republika Srpska dodatno može učiniti i pomoći Derventi.

“Razgovarali smo da Derventa, koja ima industrijski značaj, ne ostane izolovana komunikacijski i da je neophodno da na što kraćoj relaciji, a to je Derveta-Podnovlje, dobije izlaz na autoput”, rekao je Dodik.

On je dodao da bi se tu na neki način priključio i Brod i da se onda ide na Koridor 5C.

“Mislim da je to racionalno i da treba početi pripreme kako bi se planskim dokumentima predvidjelo tako nešto”, rekao je Dodik.

On je istakao da Derventa bilježi najbolje parametre u mnogim pokazateljima, da skoro nema nezaposlenih i da mnogi iz drugih područja dolaze da rade u derventskim firmama.

“Najveći je broj zaposlenih u realnom sektoru, a ne u administrativnim službama i ljudi ovdje rješavaju svoje probleme”, rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva je ocijenio da je Derventa primjer uspjeha rada načelnika Simića i njegovog tima, koji su prije 15 godina došli u poziciju da iz jedne razrušene sredine, gdje nije bilo perspektive i radnih mjesta, izgrade lokalnu zajednicu koja izgleda sasvim drugačije.

On je istakao da su benefiti dobijanja statusa grada da se lakše mogu ostvariti neke stvari, dodajući da će vjerovatno u nekom kasnijem periodu gradovi imati pravo na dodatno finasiranje nekih službi, kao što je u oblasti kulture i drugog.

“Ovdje vidite da je ovo grad, jer kada uđete u centar vidite da ima elementa urbanog gradskog života”, rekao je Dodik, koji je obišao i Gerontološki centra, koji je nedavno otvoren u Derventi.

On je istakao da je Gerontološki centar najbolje što se može dobiti za uslugu te vrste u ovom regionu.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić rekao da je ovoj lokalnoj zajednici “nasušno potreban status grada” i da ima mnogo parametara da to i postane.

On je izrazio uvjerenje da će Narodna skupština Republike Srpske već u septembru podržati dobijanje statusa grada.

“To bi bila satisfakcija za naš dugogodišnji rad”, rekao je Simić.

On je istakao da je budžet opštine stabilan i pored pandemije.

“Imamo puno razloga da kažemo da smo na solidnom nivou i da se spremamo za naredne pozitivne korake. Treba imati u kontinuitetu najmanju stopu nezaposlenosti, treba izvesti 335 miliona i uvesti 270 miliona na godišnjem nivou za prošlu godinu. Treba imati 31 stranu kompaniju i sa njima 824 privredna subjekta”, rekao je Simić.

Narodni poslanik Igor Žunić rekao je da će projekat brze ceste Derventa – Podnovlje omogućiti da industrija radi bolje i da svi Dervenćani imaju benefite.

“Srpski član Predsjedništva je dao punu podršku tom projektu koji Derventa kao industrijski centar zaslužuje”, rekao je Žunić.

(Srna)