Vijesti 05.12.2015.

Dodik: Dužnost mi je da se odazovem pozivu odbrane Ratka Mladića

ČITANJE: 1 minuta
dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će u ponedjeljak, 7. decembra, u Haškom sudu kao svjedok odbrane na suđenju generalu Ratku Mladiću svjedočiti o razvoju političke situacije u vezi sa raspadom bivše Jugoslavije.

– Bio sam poslanik u Skupštini Socijalističke Republike BiH na prvim višestranačkim izborima a kasnije poslanik u Narodnoj skupštini i moje svjedočenje se odnosi isključivo na te političke okolnosti u vezi sa početkom rata – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske napomenuo je da su javnosti poznati njegovi stavovi u vezi sa periodom o kojem svjedoči.

– BiH je otišla na referendum 1. marta. Muslimani, a tada i Hrvati, donijeli su unilateralnu odluku da se izdvoje i naprave secesiju u vezi sa BiH, a to nije bilo dovoljeno, jer je tadašnji Ustav Socijalističke Republike BiH tražio da se obezbijedi dvotrećinska većina za bilo kakvu statusnu promjenu – naglasio je Dodik.

On je za TV1 rekao da statusnu promjenu BiH svakako predstavlja odvajanje od Jugoslavije, ističući da je tadašnji referendum predstavljao preglasavanje.

– To dovoljno govori na koji se nakaradan način odvijao taj proces i koji su bili motivi i suština samog rata – naglasio je Dodik.

Dodik smatra da je dužnost svakoga ko dobije poziv da svjedoči pred Haškim tribunalom da se na njega i odazove.

– Smatram da je dužnost svakoga koga pozove odbrana, ali i optužba, da učestvuje jer Hag ima svoju dimenziju – rekao je predsjednik Srpske.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik