DODIK: Erdogan se raspitivao za ljude Fetulaha Gulena u BiH

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, potvrdio je da se Redžep Tajip Erdoan, predsjednik Turske, juče raspitivao za “gulenovce” u BiH.

Na press konferenciji Dodik je upitan da li je Erdogan tražio da se iz BiH Turskoj izruči sedam-osam pripadnika Gulenovog pokreta, Dodik je rekao da je bilo riječi o tome, ali da je to pitanje za vlasti u FBiH, te da Turska ima određene zahtjeve.

“To je bila tema i kada smo bili u posjeti Ankari. Turska želi da pravosudne instutucije riješe to pitanje”, rekao je Dodik pojašnjavajući da Ankara ima jasne stavove kada je riječ o pokušaja državnog udara.

On je kazao da se neki od tih ljudi nalaze na prostoru FBiH i da je to stvar federalnih struktura.

Dodik je rekao kako je danas vršena opsežna rasprava o regionalnoj situaciji te da je na kraju usvojena deklaracija koja se odnosi na EU integracije, migracije, digitalizaciju i slične stvari koje se odnose na regionalnu saradnju.

On se zahvalio svim predsjednicima koji su učestvovali na SEECP-u ističući da BiH završava predsjedavanje koje od nje preuzima Kosovo.

“Svi su izrazili žaljenje jer nije bio niko iz Prištine. Njihovi razlozi za nedolazak nisu umanjili efekte svega što smo imali”, kazao je Dodik.

Istakao je da postoje inicijative da se napravi neki novi pristup te da je činjenica kako u SEECP-u se nalaze države koje su članice EU kao i one koje nisu. Dotakao se i pitanja migranata ističući da se na cjelovit način treba riješiti pitanje migracija.

“Samit je potpuno uspio u pogledu naših namjera”, kazao je Dodik.

Što se tiče odnosa s Kosovom, Dodik je kazao kako BiH nije priznala Kosovo, ali da podržava razgovor Prištine i Beograda, odnosno da je spremna prihvatiti šta oni dogovore.

“Mi se nećemo sastajati na nivo država jer mi ne priznajemo Kosovo. Ono što očekujemo jeste da se vodimo dijalogom Beograda i Prištine te da on definiše odnose”, rekao je Dodik.

Na pitanje o incidentu na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, on je kazao da još nije dobio nikakve dokumente i da se moraju poštivati sve procedure.

(Nezavisne)

IZ STANA SE ČULO ZAPOMAGANJE Uznemirujući slučaj iz Banjaluka uskoro bi mogao da dobije epilog

Uznemirujući slučaj u banjalučkom naselju Obilićevo koji je prošle sedmice uznemirio javnost uskoro bi mogao dobiti epilog.  Naime, iz Policijske uprave Banjaluka navode da je saslušan osumnjičeni koji se tereti da je sugrađanina držao protiv njegove volje u stanu. – Dežurni tužilac okvalifikovao je slučaj kao krivično djelo protvipravno lišenje slobode – objasnili su u

JESEN U BANJALUCI Fotografišite boje grada i osvojite bicikl

Fotografišite jesen u Banjaluci, pošaljite fotografiju i osvojite bicikl u nagradnoj igri koju ogranizuje Grad Banjaluka u saradnji sa partnerima. Drugoplasirana i trećeplasirana fotografija biće nagrađena godišnjom pretplatom za „Bl bajk“.

ŠLJIVAR: Prijavite nekretnine i platite porez

Gradska uprava pozvala je sve vlasnike nepokretnosti na području grada koji do sada nisu, da prijave nekretnine i plate porez na nepokretnosti, s obzirom na to da se radi o izvornom prihodu grada iz kojeg se finasniraju brojni razvojni projekti. Načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar, ističe da bi svi vlasnici nepokretnosti na području Banje

50 GODINA OD KATASTROFALNOG ZEMLJOTRESA: Pogledajte program obilježavanja

Pedeseta godišnjica katastrofalnog zemljotresa, koji je Banju Luku pogodio 27. oktobra 1969. godine, ostavljajući iza sebe potpuno razoren grad, biće obilježena nizom, prigodnih memorijalnih događaja. Centralni događaj programa jeste izložba pod nazivom „Zemljotres u Banjaluci – 1969, solidarnost, obnova i izgradnja“ u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti RS, Arhiva Republike Srpske i Udruženja arhivskih radnika, koja

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba