DODIK: Erdogan se raspitivao za ljude Fetulaha Gulena u BiH

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, potvrdio je da se Redžep Tajip Erdoan, predsjednik Turske, juče raspitivao za “gulenovce” u BiH.

Na press konferenciji Dodik je upitan da li je Erdogan tražio da se iz BiH Turskoj izruči sedam-osam pripadnika Gulenovog pokreta, Dodik je rekao da je bilo riječi o tome, ali da je to pitanje za vlasti u FBiH, te da Turska ima određene zahtjeve.

“To je bila tema i kada smo bili u posjeti Ankari. Turska želi da pravosudne instutucije riješe to pitanje”, rekao je Dodik pojašnjavajući da Ankara ima jasne stavove kada je riječ o pokušaja državnog udara.

On je kazao da se neki od tih ljudi nalaze na prostoru FBiH i da je to stvar federalnih struktura.

Dodik je rekao kako je danas vršena opsežna rasprava o regionalnoj situaciji te da je na kraju usvojena deklaracija koja se odnosi na EU integracije, migracije, digitalizaciju i slične stvari koje se odnose na regionalnu saradnju.

On se zahvalio svim predsjednicima koji su učestvovali na SEECP-u ističući da BiH završava predsjedavanje koje od nje preuzima Kosovo.

“Svi su izrazili žaljenje jer nije bio niko iz Prištine. Njihovi razlozi za nedolazak nisu umanjili efekte svega što smo imali”, kazao je Dodik.

Istakao je da postoje inicijative da se napravi neki novi pristup te da je činjenica kako u SEECP-u se nalaze države koje su članice EU kao i one koje nisu. Dotakao se i pitanja migranata ističući da se na cjelovit način treba riješiti pitanje migracija.

“Samit je potpuno uspio u pogledu naših namjera”, kazao je Dodik.

Što se tiče odnosa s Kosovom, Dodik je kazao kako BiH nije priznala Kosovo, ali da podržava razgovor Prištine i Beograda, odnosno da je spremna prihvatiti šta oni dogovore.

“Mi se nećemo sastajati na nivo država jer mi ne priznajemo Kosovo. Ono što očekujemo jeste da se vodimo dijalogom Beograda i Prištine te da on definiše odnose”, rekao je Dodik.

Na pitanje o incidentu na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, on je kazao da još nije dobio nikakve dokumente i da se moraju poštivati sve procedure.

(Nezavisne)

Otkrivena velika laboratorija za proizvodnju droge u Banjaluci

Policijski službenici Uprave za organizovani kriminalitet MUP-a Republike Srpske, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, sproveli su na području grada Banjaluka operativnu akciju “Unikat”. U akciji je pronađena velika laboratorija za proizvodnju marihuane i uhapšene su četiri osobe. U pitanju je vještačka laboratorija za proizvodnju skanka u kojoj je, prema procjenama, pronađena oko tona droge.

STRUČNJACI POKAZALI KAKO OPLEMENITI PROSTOR: Umjetnička djela zamjenjuju sive zidove

Gradnja mreže javnih česmi u centralnom dijelu Banjaluke te oslikavanje tri prolaza u Gospodskoj ulici među prvim su idejama koje bi trebalo da budu ostvarene ove godine u sklopu projekta “Male intrevencije” (MI). Te i druge ideje uz moto “Manje je više” osmislio je tim stručnjaka iz oblasti arhitekture, urbanizma, pejzažne arhitekture i građevinarstva s

TRG KRAJINE Stanivuković prikuplja potpise za dvije peticije

“Ne borimo se samo protiv zagađenja piralenom, niti samo za pravo građana na slobodu okupljanja, uključujući i pravo na okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci. Mi se borimo za promjenu sistema.” Izjavio je ovo narodni poslanik PDP Draško Stanivuković, na Trgu Krajine, gdje je u toku prikupljanje potpisa za podnošenje dvije građanske inicijative – jedna

Besplatan kurs meditacije i pozitivnog razmišljanja u Banjaluci

Radionica “Moć pozitivnog razmišljanja” i kurs meditacije koje će voditi Mirko Prljić održaće se u petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak u holističkom centru Ananda.  Porijeklom iz Bosne i Hercegovine, mašinski inžinjer po struci, Mirko zadnjih 49 godina živi u Južnoj Africi. Već 30 godina  praktikuje meditaciju i osobni razvoj i trenutno vodi Brahma Kumaris centar za meditaciju