Politika 29.05.2019.

DODIK: EU nam daje šansu, ali uzalud, na nivou BiH vlada kompletan zastoj

ČITANJE: 1 minuta

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik upozorio je danas da je u BiH kompletan zastoj u procesu odlučivanja na zakonodavnom i izvršnom nivou, a da i pravosuđe zapada u jednu od najtežih kriza do sada.

On je ocijenio da je taj zastoj nepotreban, navodeći da čak ni opredjeljenje BiH za integraciju u EU nije uspjelo da otkloni stare pozicije određenih političkih subjekata, prije svega bošnjačkih, što je dovelo do širokog zastoja BiH u izvršavanju ustavnih i zakonskih obaveza.

Podsjetivši da će danas u EU biti predstavljen Paket proširenja Evropske komisije za ovu godinu, Dodik je rekao da je zahvalan EU i Evropskoj komisiji na predanom radu što se tiče puta BiH ka EU, ali da su šanse u BiH propuštene zbog jalovih političkih nadmetanja.

“Jasan je bio stav Evropske komisije da se riješi pitanje formiranja vlasti na svim nivoima, ali od svega toga ništa se nije desilo”, napomenuo je Dodik u izjavi novinarima u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Dodik je naglasio da je sva ta apatična situacija u BiH proizvedena zato što, prije svega, bošljačka politika želi da spriječi Srbe i Republiku Srpsku da na legitiman način budu predstavljeni na nivou BiH, iako je Srpska odmah nakon izbora formirala stabilnu vlast i krenula u izvršavanje svih svojih obaveza.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik