Politika 21.07.2020.

DODIK: EU treba da se suoči sa stvarnim činjenicama u BiH

ČITANJE: 2 minute

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je visokog predstavnika u BiH Valentina Incka “pregazilo vrijeme” i što prije bude ukinuta ta institucija, BiH će možda dobiti priliku da preuzme unutrašnji suverenitet koji joj je oduzet slanjem namjesnika nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Znam da Incku ne prija ovo što govorim, jer gdje bi još za takav nerad i sa takvim sposobnostima imao primanja oko 25.000 evra mjesečno, plus privilegije koje idu uz odvojen život diplomate. Da sve bude mučnije, njegova plata, koju zarađuje uglavnom satanizacijom Srba, knjiži se kao pomoć BiH”, rekao je Dodik u izjavi za Srnu.

Naglasio je da su gašenje Kancelarije visokog predstavnika i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda preduslovi da se BiH pokuša uspostaviti kao suverena.

“Dok god su oni tu, mi legalno birani predstavnici bićemo krivi za neuspjehe, a strani mešetari poput Incka za uspjehe. Bošnjaci su do sada morali shvatiti da im visoki predstavnik čini medvjeđu uslugu, jer Incko, ili ko god da je na tom mjestu, će otići, a oni će morati da dogovaraju zajednički život sa Srbima i Hrvatima. Sve drugo je iluzija sa kojom će se prije ili kasnije sresti”, naveo je Dodik.

Ukazao je da bi i EU trebalo da se suoči sa stvarnim činjenicama u BiH, da je oslobodi protektorata i da preko svog predstavnika u BiH učini sve da ubrza proces približavanja Uniji.

“Valentin Incko je i njihov balast koji preskupo plaćaju, jer da su po 25.000 evra mjesečno ulagali 11 godina u bilo koji sektor, a ne u njegovu platu, to bi se vidjelo. Ovako će mandat aktuelnog visokog predstavnika po dobru pamtiti samo on, bogatiji za par miliona evra, na koje nije platio ni porez, a zaustavio je zemlju u svakom napretku”, zaključio je srpski član Predsjedništva BiH.

(Srna)