Vijesti 15.02.2016.

Dodik: Evropski put mora biti bez manipulacija

ČITANJE: 4 minute
dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da predaja aplikacije BiH za prijem u EU predstavlja određeni napredak i izrazio zadovoljstvo što je čast da to učini pripala predsjedavajućem Predsjedništva BiH Draganu Čoviću, kojem pripada i najveća zasluga u istrajavanju na tom putu.

-Što se tiče same aplikacije, ona zaista predstavlja određeni napredak i nikada se nismo protivili tome, ali pokušajima manipulacije na evropskom putu uvijek smo se protivili. Javnost zna da je prije bila dominantna koncepcija takozvane funkcionalne BiH za evropski put koja je u suštini značila nametanje novih organa na nivou BiH, što je dovelo do njihove hiperprodukcije, a što je neprihvatljivo za Srpsku- istakao je Dodik u izjavi Srni.

On je podsjetio da je Republika Srpska još odlukom Narodne skupštine utvrdila oblike mehanizma koordinacije na evropskom putu, smatrajući da dominantno mora da budu uvažene ustavne nadležnosti Srpske za određena pitanja, te napomenuo da ta koordinacija u suštini afirmiše stav da se strane u BiH – Republika Srpska i Federacija BiH dogovore o tim pitanjima.

-Svako favorizovanje zajedničkih institucija BiH je kršenje ustavnog uređenja, jer te institucije nemaju nadležnost za mnoga pitanja i ne mogu da budu uključene u raspravu i odlučivanje o njima. Zato Republika Srpska i ne može da prihvati taj mehanizam koordinacije koji je, mimo nje, na tajnim sesijama i večerama navodno usvojen, mada postoje indicije da je to proglasio predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić sam, a onda su poslije toga ministri, pogotovo ovi iz Republike Srpske, to iz kolegijalnih razloga pustili, što govori o neprihvatljivoj praksi u zastupanjima interesa Republike Srpske- istakao je Dodik.

On je istakao da je neshvatljivo da neko ko dolazi iz Republike Srpske favorizuje organe BiH, a zna da u Ustavu piše da su strane za dogovor u BiH isključivo entiteti, a ne zajedničke institucije. Podsjetivši da se zajedničke institucije BiH ne biraju već sastavljaju, Dodik je naveo da su svi predstavnici iz Republike Srpske u tim institucijama predviđeni isključivo da na delegatskom principu predstavljaju Republiku Srpsku.

-A da bi je predstavljali moraju da koordiniraju i uvažavaju stavove institucija Srpske što ovoj novoj garnituri na nivou BiH naravno ne pada na pamet i zato je to izdaja jednog bazičnog koncepta i nova praksa kojom se pokušava nametnuti nadležnost zajedničkih institucija BiH institucijama entiteta protiv čega se Srpska posljednjih godina bori svim silama a što su sada najbolje demistifikovali upravo ovi iz SDS, PDP i NDP- istakao je Dodik.

On je ocijenio da je u svakom slučaju bilo suvišno da se na taj način napravi priprema za predaju aplikacije EU. Dodik je pozdravio mogućnost da BiH dobije status kandidata, ali, kako je naveo, na ovaj način to će ići veoma teško, te dodao da je skeptičan da će BiH za dugo vremena moći da se odmakne od kandidatskog statusa.

-Ali i kandidatski staust omogućava dosta toga i za samu BiH. Ipak, oni koji tako bezočno vjeruju Evropi moraju malo da pogledaju šta se dešava u toj Evropi. Evropa prije deset godina nije Evropa danas. Tamo ima mnogo problema koji se ne mogu riješiti i to će promijeniti samu njenu unutrašnju strukturu- rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, sadašnji navodni optimizam koji pokazuju ovi koji tako jure ka EU biće opravdan kada se nešto promijeni u Evropi, a mi uopšte ne znamo ni šta se mijenja.

-Evropa uporno traži model svog unutrašnjeg postojanja a to ide veoma teško- istakao je Dodik u izjavi Srni. On je ocijenio da je izvještačena i zakašnjela priča biti optimista danas kada se predaje aplikacija, dok istovremeno italijanski premijer Mateo Renci kaže da je “Evropa orkestar koji svira na Titaniku koji tone”.

-Ta izjava treba da zabrine svakoga, jer ona najbolje goovori u kom se statusu danas Evropa nalazi i bilo bi politički i praktično mudro da napravite određenu procjenu o tome šta učiniti i kako se dalje kretati, a ne bezočno pratiti put na kojem niste uspjeli ništa da uradite svih prethodnih 20 godina kada su mnogi upravo na to putu imali beneficije i privilegije. Danas BiH od puta ka EU ne može da dobije ništa- zaključio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

(NN)