Vijesti 12.12.2017.

Dodik: Fond solidarnosti će imati sigurne izvore finansiranja

ČITANJE: 5 minuta

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da su preduzete sve aktivnosti da Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu počne da funkcioniše u zakonskom roku, odnosno od 1. januara sljedeće godine.

“Fond je osnovan sa idejom da se društvo dovede u poziciju humanog odnosa prema teško oboljeloj djeci čije liječenje zahtijeva intervenciju institucija izvan Republike Srpske. Željeli smo da uskratimo poniženja roditelja, djece, ukupne javnosti i zdravstvenog sistema Srpske”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa čelnim ljudima Fonda.

Dodik je rekao da je Srpska prva u regionu koja ovu oblast reguliše zakonom, te je time još veća obaveza da rad Fonda bude uspješan.

“Očekujem da će neki u okruženju reagovati na ovaj način, upravo podstaknuti našim primjerom. Ovogodišnje humanitarno veče, koje već tradicionalno organizujemo, biće u funkciji prikupljanja sredstava za Fond”, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske kaže da je prihvatio ideju da se putem zakona reguliše ova oblast kako bi se definisala određena prava i obaveze.

“Drago mi je što je zakon u javnoj raspravi prošao zapaženo, što niko nije bio protiv njega kada je usvajan u formi nacrta i prijedloga i što je dobio proceduralnu podršku predstavnika ukupnog političkog i javnog života u Republici”, istakao je Dodik.

On je napomenuo da svu logistku u radu ovog fonda solidarnosti preuzima Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, te da zbog toga neće biti formirane nikakve posebne službe kako bi sva prikupljena sredstva mogla da budu utrošena za pomoć djeci.

“U Zakonu su navedeni sigurni i trajni izvori finansiranja Fonda, a svako ko ne želi da se od njegove plate odbija postotak za Fond, dopisom se može izuzeti”, pojasnio je Dodik i dodao da smatra da takvih slučajeva skoro da i neće biti, ali da je Zakon morao da predvidi radi onih koji ne žele biti dio humane atmosfere u društvu.

On je podsjetio da su Budžet Repulike, kao i budžeti opština obavezni izdvajati određeni procenat sredstava iz svojih prihoda, kao i da se prilikom nabavke službenih automobila u javnom sektoru pet odsto od cijene nabavke mora izdvojiti za Fond.

“Fond će ovime imati sigurne izvore finansiranja. Mi ne mislimo da se ovime mogu riješiti svi problemi, ali ovo je početak”, rekao je Dodik i dodao da su članovi Upravnog odbora zahvalni što im je pružena prilika da rade na ovaj način u okviru ovog fonda.

On je pozvao novinare da podstiču transparentnost Fonda koja će biti vidljiva u svakom trenutku, kao i njegov rad, te humanitarno veče koje će biti održano krajem godine i time daju svoju podršku.

“Ovdje je riječ o svima nama, jer kada neko dijete teško oboli, oboli cijelo društvo, jer niko prema toj činjenici ne ostaje ravnodušan”, smatra Dodik.

On je poručio da će Fond “odraziti dušu društva i njegovu sposobnost da pokaže solidarnost”, na koju je, kako kaže, ponosan kao predsjednik Republike.

“Želimo da očuvamo dignitet ove institucije i da poboljšamo njen rad. U prvim fazama, ukoliko se ukaže na bilo kakve mogućnosti da se poboljša sistem, Upravni odbor neće oklijevati i dostaviće prijedlog za poboljšanje zakonskog akta i donošenje određenih procedura i akata iz njihove nadleženosti”, poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je zahvalio vršiocu dužnosti direktora Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu Jasminki Vučković što je prihvatila dužnost i Upravnom odboru koji će svoj posao obavljati bez naknade.

Vučkovićeva je rekla da Fond prestavlja dobar način da se na organizovan i sistemski način pomogne oboljeloj djeci i njihovim porodicama, te kompletnoj društvenoj zajednici.

Ona je navela da će u narednom perodu biti imenovani članovi komisije i izabrani eksperti koji će pomoći prilikom odlučivanja o najboljoj zdravstvenoj ustanovi.

Vučkovićeva je poručila roditeljima da budu svjesni da se kabinet predsjednika Republike, Vlada i sve institucije Srpske trude da pomognu djeci i roditeljima, te ih pozvala da koriste ono što postoji u zakonodavstvu i da traže svoja prava.

Ona smatra da je Fond najbolji poklon koji je Srpska dala svojim građanima na kraju ove godine.

Od 1. januara počinje potpuna primjena Zakona o Fondu solidarnosti za liječenje djece u inostranstvu u dijelu koji se odnosi na prikupljanje sredstava u ovaj fond.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ranije je saopšteno da će tada početi potpuna primjena člana šest Zakona o Fondu solidarnosti, kojim je predviđeno da Fond prikuplja sredstva od posebnog doprinosa za solidarnost u iznosu od 0,25 odsto neto plate zaposlenog lica u Srpskoj.

Predviđeno je da se sredstva prikupljaju i iz budžeta opština i gradova u iznosu od 0,025 odsto ostvarenih poreskih i neporeskih prihoda u prethodnoj fiskalnoj godini, zatim donacija privrednih društava, preduzetnika i pojedinaca i ostalih sredstava.

Sredstva će se prikupljati i iz budžeta Republike u iznosu od 0,025 odsto ostvarenih poreskih i neporeskih prihoda u prethodnoj fiskalnoj godini, umanjenih za iznos doprinosa za socijalno osiguranje, zatim od posebnog doprinosa za solidarnost na teret budžetskih korisnika, javnih preduzeća, ustanova, organa uprave, upravnih organizacija u iznosu od pet odsto cijene kupljenog službenog putničkog vozila, osim vozila MUP-a i zdravstvenih ustanova.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik