Politika 24.09.2022.

Obilježen dan grada Bijeljina (FOTO)

ČITANJE: 3 minute

U Bijeljini je obilježen Dan grada. Svečanoj sjednici prisustovali su predsjednica Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Cvijanović i Dodik podsjetili su na mnogobrojne višemilionske projekte, koje su u Bijeljini i Semberiji finansirale Vlada i institucije Srpske – od zaobilaznice, bolnice, preko kanala Drina-Dašnica do ulaganja u razvoj poljoprivredne proizvodnje. Na svečanoj sjednici uručena su i gradska priznanja. Najznačajnije – povelja grada uručena je episkopu zvorničko-tuzanskom Fotiju.

Bijeljina je danas savremen i napredan grad, jedan od najvažnijih centara u Republici Srpskoj u koji su republičke institucije u kontinuitetu ulagale, istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, dodavši da su ulaganja počela prije dvije i po decenije izgradnjom kanala Drina-Dašnica vrijednog tri miliona maraka.

Radili smo obilaznice, pomažemo poljoprivrednim proizvođačima, a stotine miliona maraka je ušlo kroz podsticaje, naveo je Dodik. On je najavio i novi – povećani budžet poljoprivrednicima za narednu godinu u odnosu na onaj koji je predložen u Bijeljini prije dva msjeca na sastanku sa poljoprvridnicima.

Sad sam u poziciji da kažem da će biti 180 miliona iduće godine. Obuhvatićemo sve poljoprivrednike, do sada je bilo da podsticaje imaju oni sa pet tovljenika a sada će to biti sa dva i plus , rekao je Dodik. Čestitajući Dan grada predsjednica Srpske Željka Cvijanović poželjela je rukovodstvu grada i svim njenim građanima da Bijeljina i dalje napreduje i ima dobre odnose sa republičkim institucijama.

U Bijeljinu dolazimo sa obrazom jer smo uradili mogo toga, uložili ogromna sredstva. Putnu ifrastrukturu, regonalnu Bolnicu modernog tipa u koju su uložena ogromna sredstva od strane Vlade Srpske, izjavila je Cvijanović.

24. septembar je dan kada je Bijeljina prvi put oslobođea u Drugom svjetskom ratu 1943. godine i na ovaj dan se sjećamo svih ljudi koji su položili živote za njeno oslobođenje. Obilježavanje datuma kao što je ovaj upravo jeste jedan od vidova čuvanja od zaborava svih tih žrtava i važni događaj iz bnaše istorije – kaže Skupštine grada Aleksandar Đurđević.

Svim našim nagrađenim želim mnogo sreće,zdravlja i uspjeha u misijima za koje su se opredijelili – dodao je gradonačelnik Ljubiša Petrović. Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije dobitnik je najznačajnijeg priznanja Povelje grada Bijeljina, a obilježavanje Dana grada počelo je polaganjem vijenaca na spomenik palim borcima Semberije.

Cvijanovićeva je, uz čestitke građanima Bijeljine, poželjela napredak i dobru saradnju lokalne sa republičkom vlašću, kao formulu za uspjeh. Na svečanoj sjednici najznačajnije priznanje – Povelja grada biće uručena NJegovom preosveštenstvu episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju. U obrazloženju odluke o dodjeli Povelje navodi se da je episkop Fotije dao nemjerljiv doprinos u razvoju i očuvanju srpske kulture i duhovnosti i svojim dobrotvornim, književnim i društveno-korisnim radom uticao na sveukupni društveni život Bijeljine.

Prije održavanja svečane sjednice Skupštine grada položeni su vijenci na centralni spomenik poginulim borcima na trgu u centru grada.Vijence su položile delegacije gradske vlasti, ministri, poslanici, odbornici, predstavnici boračkih organizacija, Oružanih snaga i policije.

(Srna/Z.M)