Politika 12.09.2015.

Dodik i Kitarović razgovarali o ekonomiji, povratnicima i izgradnji mosta na Savi

ČITANJE: 1 minuta
dodik-kitarovic

Delegacije Republike Srpske i Hrvatske, koje su predvodili predsjednici Milorad Dodik i Kolinda Grabar Kitarović, razgovarale su danas u Banjaluci o temama od obostranog značaja, među kojima su ekonomija i povratak, potvrdio je ministar za izbjeglice i raseljena lica Srpske Davor Čoraš.

Tokom današnjeg sastanka u Banjaluci govorilo se i o potrebi što skorije izgradnje mosta na Savi, koji povezuje Srpsku i Hrvatsku, a izraženo je i očekivanje da će problemi koji su pratili realizaciju ovog projekta biti prevaziđeni i da će najfrekfentniji granični prelaz u BiH izgradnjom tog mosta biti rasterećen, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

Na sastanku, na kojem su dominirala pitanja saradnje, posebno u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture, naglašeno je da energetski projekti mogu biti i da jesu dobra spona u odnosima Republike Srpske i BiH sa Hrvatskom.

– Jedna takva poveznica biće izgradnja Hidroelektrane “Dubrovnik dva”, o kojoj je ranije potpisan i memorandum o saradnji – navodi se u saopštenju.

Rekonstrukcija ratom porušenih objekata i održiv povratak Hrvata, kao i njihov položaj u Republici Srpskoj, ali i položaj Srba koji su izbjegli iz Hrvatske u Srpsku i problemi sa kojima se oni suočavaju, takođe, su bile tema o kojima je danas razgovarano.

U delegaciji Republike Srpske, koju je predvodio predsjednik Dodik, bili su premijer Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjedavajući Vijeća naroda Srpske Nada Tešanović, potpredsjednik Srpske Josip Jerković, ministar industrije energetike i razvoja Petar Đokić, ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić, te ministar za izbjegla i raseljena lica Davor Čordaš.

U toku je sastanak hrvatskog predsjednika sa biskupom banjalučkim Franjom Komaricom u Ordinarijatu.

(Agencije)