DODIK I SATLER: Raditi ubrzano na formiranju Savjeta ministara

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik informisao je šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Johana Satlera da je spreman raditi na svim evropskim pitanjima, te podsjetio da je to dogovoreno i sa Evropskom komisijom prilikom sastanka članova Predsjedništva BiH u februaru, u Briselu.

Dodik je naglasio da, nažalost, nije na tome urađeno dovoljno, jer je očigledno da je uslovljavanjem od ostala dva člana Predsjedništva godišnjim nacionalnim planom (ANP) kao preduslovom za formiranje Savjeta ministara žrtvovan evropski status BiH.

Na sastanku u Sarajevu Dodik je prenio Satleru da pri ovakvom stanju stvari, gdje se pokušava formiranje vlasti uslovljavati NATO članstvom, nije siguran da li je moguće u ovom momentu formirati vlast.

“Jedino racionalno je da se formira Savjet ministara i da se što prije na dnevni red stavi evropska agenda”, rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

On je istakao da se ne mogu prihvatiti nikakve ucjene.

“Ambasador Satler je naglasio da se ubrzano mora raditi na formiranju Savjeta ministara, odnosno vlasti u BiH jer su zbog toga zarobljena mnoga evropska sredstva za značajne projekte u BiH”, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Dodik je poželio novoimenovanom šefu Delegacije EU uspješan mandat u BiH.

(Srna)

SDS: Neprihvatljive predložene izmjene poslovnika

Klub poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske smatra neprihvatljivim predložene izmjene skupštinskog Poslovnika, dostavljene u materijalima Zakonodavnom odboru parlamenta Srpske. “Ovim izmjenama se, s jedne strane, guši sloboda govora poslanicima, a s druge ne ograničava pravo članu Predsjedništva BiH, predsjedniku Republike i premijeru Srpske da na sjednicama pričaju neograničeno”, saopšteno je iz SDS-a. Iz

NEĆE BITI POSKUPLJENJA: Značajan pad prihoda u martu i aprilu od naplate parkinga

Pandemija korona virusa, zbog koje su u martu i aprilu brojni radnici svoj posao obavljali od kuće, a ugostiteljski i trgovački objekti bili zatvoreni, prouzrokovala je skoro prazne banjalučke javne parkinge i garaže.  Takva situacija za posljedicu je imala značajan pad prihoda od naplate parkinga u gradskoj kasi. “Oko 330 hiljada maraka za ova dva

Igre sa granicama i borba za turiste u Evropi

Igre oko granica i borba za turiste sa primjesama politike, u cijeloj Evropi, ali i u regionu se nastavlja, pa je Hrvatska danas, poslije Crne Gore, najavila dizanje granične rampe za građane određenih zemalja, među kojima nije Srbija, ali nije ni Crna Gora, iako se ona “otvorila” prema Hrvatskoj. Hrvatska, pored Slovenije sa kojom je

U julu i avgustu biće održana četiri festivala u Srpskoj

Organizatori četiri najveća festivala u Republici Srpskoj – “Nektar OK festa”, “Moto festa Banjaluka 2020”, “Vivija ran end mor vikend” festivala i “Freš vejva” odlučni su da nastave započete organizacione i tehničke pripreme kako bi ovog ljeta realizovali najavljene događaje, rečeno je na konferenciji za novinare.

Vlada RS odobrila više od 900.000 KM za socijalno zbrinjavanje radnika

Vlada Republike Srpske donijela je na današnjoj 73. Sjednici u Banjaluci Odluku o odobravanju sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika, u iznosu od 900.496,99 KM, za potpunu i djelimičnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 249 radnika iz 34 preduzeća, koji su procesom stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez zaposlenja.

UO CBBiH bez dogovora o sredstvima MMF-a

Upravni odbor Centralne banke Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije postigao dogovor u vezi oslobađanja sredstava MMF-a. “Dogovor nije postignut. Ponuđeni su argumenti u prilog da ta sredstva postanu operativna i da se stave na rasploganje ali guverner neće be odluke Savjeta ministara BiH da to uradi”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak Centralnoj banci