Politika 28.10.2021.

Dodik: Iduće godine novac za prostorije Kinoteke Srpske

ČITANJE: 1 minuta

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas na Palama da će iduće godine obezbijediti novac za rješavanje adekvatnih prostorija Kinoteke Republike Srpske.

“Do Nove godine ćemo nabaviti neophodne uređaje koje će omogućiti da se prezentacija ovog što Kinoteka ima podigne na veći tehnološki nivo i jedan primjereniji način”, izjavio je Dodik novinarima nakon sastanka sa proslavljenim srpskim i svjetskim rediteljem Emirom Kusturicom i direktorom Kinoteke Republike Srpske Snježanom Lalovićem.

Dodik ističe da je danas prisustvovao važnim trenucima za Kinoteku, budući da je Kusturica odlučio da ovoj ustanovi kulture pokloni svojih deset digitalizovanih filmova.

“To je vrijedan poklon Kinoteci, što je pokrenulo i drugo. Već iz Sarajeva radimo na realizaciji boljih smještajnih uslova i boljih uslova za prezentaciju svega onoga čime Kinoteka Srpske raspolaže”, naglasio je Dodik.

U sali Kulturnog centra prikazani su dijelovi filmova, koje je Kinoteci poklonio proslavljeni reditelj.

Sastanku i prikazivanju filmova prisustvovao je i načelnik opštine Pale Boško Jugović.

Kinoteka Srpske je republička ustanova kulture čija je osnovna djelatnost filmska arhivistika – prikuplja, trajno čuva i stručno obrađuje filmove, odnosno filmsku građu i prateći filmski materijal, te sarađuje sa srodnim ustanova u zemlji i inostranstvu, obavlja razmjenu filmova i filmske građe.

Kinoteka baštini sve ono što je stvaralo filmsko preduzeće “Srna film” od osnivanja 1992. godine.

(Srna, E.M)

Oznake: Milorad Dodik