Politika 11.01.2016.

Dodik: Iluzorno očekivati jedinstvo dva politička bloka

ČITANJE: 6 minuta
dodik
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je iluzorno očekivati da se ostvari jedinstvo dva postojeća politička bloka u Republici Srpskoj i da više nema mogućnosti za bilo kakve njihove razgovore.

Dodik je rekao da će narod Republike Srpske morati da traži novi osnov jedinstva i da će morati da pokloni povjerenje jednoj ili drugoj političkoj opciji.

-Politički konflikt će se veoma žestoko nastaviti do kraja. Narod mora da shvati koja opcija je narodna, a koja je izdajnička i ja sam uvjeren da to već dobro razumije-rekao je Dodik sinoć za Alternativnu televiziju.

On je rekao da je juče u Brčkom sreo neke ljude iz SDS–a koji kažu da ih je sramota, te je poručio da SDS napravi novu strukturu ljudi, sa kojima je spreman da razgovara.

Dodik je naveo da je u proteklim mjesecima pozivao predstavnike opozicionih partija na razgovore, ali da su se samo odazvali na sastanak nakon odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima Republike Srpske, vjerovatno procijenivši da bi ih izostanak sa takvog sastanka mogao dovesti u daleko težu poziciju.

-Već nekoliko sedmica nakon toga, kada se usvajao Budžet institucija BiH, Mladen Ivanić predložio je Parlamentarnoj skupštini povećanje sredstava za Ustavni sud BiH, što govori o njihovim stvarnim pozicijama. Mi smo na zajedničkom sastanku imali zahtjev da se to istakne kao pitanje `biti ili ne biti` budućih odnosa u BiH, koje ne smije da bude ostavljeno za poslije, što podrazumijeva potpuno jedinstvo djelovanja i sve akcije, od toga da se napuste zajedničke institucije ili izbora u Republici Srpskoj, ali ni na jednu od tih opcija nisu pristali- rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, operativni plan nakon zajedničke izjave lidera bio je loš, ali je bilo dobro što je zajednički predložen zakon o ustavnom sudu BiH.

-Već sada mogu da kažem da u parlamentu BiH ne postoji većina koja će ga izglasati, mada smo u okviru srpskog korpusa uspjeli da se objedinimo. Mislim da za to mogu da glasaju i hrvatski politički predstavnici, ali Bošnjaci to neće i postavlja se pitanje šta onda? Ja mislim da moramo da izađem-rekao je Dodik.

On tvrdi da je vlast iz Republike Srpske pokušavala da objedini djelovanje srpskih predstavnika u institucijama izvršne vlasti BiH i da je SDS-u ponuđeno učešće u njima i onda kada nije bio potreban, ali da je nakon toga otkriveno, kako je rekao, spekulativno i izdajničko ponašanje članova te stranke.

-Oni su mijenjali praksu i propise, kao kod uvoza, gdje se donošenje odluka do tada lociralo na Parlamentarnu skupštinu, a onda su glasali da se to locira na ministra koji je u to vrijeme bio Mirko Šarović iz SDS-a. Došli smo u poziciju da se ugrozi interes pariteta- rekao je Dodik, naglasivši da SDS, PDP i NDP sada afirmišu unitaristički i centralistički koncept BiH.

On je poručio da Republika Srpska nije ugrožena u fatalističkom smislu, ali da se radi o političkim procesima u kojima učestvuje i blok srpskih stranaka u Savjetu ministara, koji ne uvažava stavove institucija Republike Srpske, nego pokušava da provodi autonomnu politiku pojedinaca.

-Do sada se niko na nivou BiH nije autonomno ponašao i kada smo bili u opoziciji smatrali smo da tamo treba poštovati ono što kaže vlast u Republici Srpskoj. Mi ne tražimo poslušnost, ali ovdje postoje pravila igre i čim ih ne poštujete ugrožavate poziciju Republike Srpske- upozorio je Dodik.

On je rekao da BiH ne smije doći u poziciju da ima vladu, ali da način na koji rade neki ministri u Savjetu ministara izgleda kao afirmacija državnog autoriteta jedne vlade.

-Pravi se šteta, jer takvo djelovanje mijenja praksu koja je uspostavljena, a reafirmisana je i uloga međunarodne zajednice koja je bila potpuno potučena posljednjih osam godina- rekao je Dodik.

On je podsjetio na pokušaje bivšeg visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da promjeni procedure u parlamentu BiH, koji su osujećeni porukom da će predstavnici SNSD–a napustiti zajedničke institucije.

-Naš je interes da urušimo autoritet međunarodne zajednice da ovdje odlučuje i zašto ga sada vraćaju?- upitao je Dodik.

On je rekao da nema komunikaciju sa srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i da je u vezi sa budžetom institucija BiH obaviješten tek kada je on upućen u parlament BiH, protiv čega su glasali poslanici SNSD-a.

-Glasaju da se Ustavnom sudu BiH odobri 150.000 KM više u Budžetu u momentu kada taj sud ruši Dan Republike Srpske. To je masovna izdaja interesa Republike Srpske i to je stvar koja se ne može oprostiti- rekao je Dodik.

On je dodao se priča ministra inostranih poslova Igora Crnatka u Briselu svodi na kriminal u Republici Srpskoj.

-Kada se sastane sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim, onda me hvali, ali nemojte pokazivati dvostruko lice. Dok oni nas kleveću, ja svjedočim u Haškom tribunalu za bivšeg predsjednika Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića, a niko od njih to nije uradio. Ništa ne krijem i spreman sam da odgovaram za sve- rekao je Dodik.

On je podsjetio na istrage i procese protiv njega koji su trajali i po četiri godine.

-Nakon mog prvog mandata optužnica protiv mene imala je 30 tačaka i nakon četiri godine sud je konstatovao da nema krivice. Kada smo počeli da gradimo zgradu Vlade, istraga je trajala četiri godine i oko svega što počnemo da radimo oni nas kriminalizuju- rekao je Dodik.

Komentarišući najave eventualnog sastanka lidera političkih stranaka iz Republike Srpske sa srpskim patrijarhom, Dodik je rekao da za sastankom sa vladikama ima potrebe, a sa opozicijom ne.

-Bosić i Ivanić su prevarili svoje glasače, jer su govorili o jednoj drugoj Republici Srpskoj i drugim politikama na nivou BiH, a najnovije ankete govore o rastu moje popularnosti kao predsjednika Republike i padu njihove popularnosti, što govori da glasačko tijelo ne vjeruje ovoj strukturi SDS-a- rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, SDS masovno gubi članstvo, dok SNSD nije izgubio nijednog člana.

-Onaj SDS koji je bio temelj stvaranja Republike Srpske nije ovaj izdajnički Mladena Bosića, nego su tu bili ljudi koji su komoditet žrtvovali za ideju. Izdaja je i kada Bakir Izetbegović priča neistine o meni pred DŽozefom Bajdenom, a Mladen Ivanić koji tu sjedi ne reaguje, a reaguju Dragan Čović ili Toma Nikolić- rekao je Dodik.

Dodik tvrdi da Ivanić jeste legalan, ali ne i legitiman srpski član Predsjedništva BiH, jer nije izabran većinom srpskih glasova.

-On je dobio 27.000 srpskih glasova manje od protivkandidata Željke Cvijanović. Pobijedio je onda kada su se u zbir glasova uključilo i 35.000 glasova u odsustvu- rekao je Dodik.

On je kao izdaju naveo i Ivanićev stav da ne treba da se održi sjednica Predsjedništva BiH povodom britanskog prijedloga Rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN, jer bi na njoj bio preglasan.

-Ivanić ne želi da bude preglasan, jer bi onda morao da potegne pitanje vitalnog nacionalnog interesa i da odluka ide u Narodnu skupštinu gdje bi odluka bila odbijena, a prema svijetu bi išla poruka da BiH ne podržava Rezoluciju- rekao je Dodik.

(Agencije)