Politika 25.11.2015.

Dodik: Insistiranje na 25. novembru doprinosi daljim podjelama

ČITANJE: 1 minuta
dodik
Predsjednik Republika Srpske Milorad Dodik rekao je da ne postoji odluka o “danu državnosti BiH” za koju su glasala sva tri naroda u BiH, niti je Parlamentarna skupština usvojila zakon o praznicima, tako da 25. novembar nije, niti može biti zajednički praznik, posebno ne “dan državnosti”.

– Sve dok se narodi u BiH ne dogovore o datumu koji će biti prihvatljiv za sve, 25. novembar kao takav obilježavaće se samo u jednom dijelu BiH- izjavio je Dodik.

Predsjednik Srpske je ocijenio da insistiranje na “danu državnosti”, koji to nije, doprinosi daljim podjelama u BiH i svi oni, uključujući i predstavnike takozvane međunarodne zajednice, koji podržavaju obilježavanje ovog datuma kao “dana državnosti BiH” direktno doprinose njenom dodatnom urušavanju.

– Dobro je što se i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na isti način odredio prema obilježavanju 25. novembra kao datumu koji ne može i ne treba da se obilježava kao ‘dan državnosti BiH’- ocijenio je Dodik.

Bivši Dan ZAVNOBiH-a, 25. novembar, obilježava se kao takozvani “dan državnosti” u Federaciji BiH. Na nivou BiH nema Zakona o praznicima, pa su u entitetima na snazi zakoni o praznicima Republike Srpske i Federacije BiH.

(Agencije)