Politika 20.02.2016.

Dodik, ipak, ide u Sarajevo?

ČITANJE: 3 minute
dodik
Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik ima namjeru da se na predstojećim opštim izborima 2018. godine kandiduje za srpskog člana Predsjedništva BiH, saznaje Press.

Kako su za naš list potvrdili izvori iz vrha najveće stranke u RS, u SNSD-u, ali i najbližem okruženju predsjednika Srpske postoji opšta saglasnost da bi Dodik predstavljao najbolji izbor za kandidata vladajuće koalicije u RS za sljedećeg srpskog člana Predsjedništva BiH.

Sagovornici Pressa ističu da, uzimajući u obzir gore pomenuto, kao i činjenicu da Dodik na sljedećim opštim izborima neće imati pravo da se kandiduje za još jedan predsjednički mandat u RS, prekjučerašnja izjava lidera SNSD-a za sarajevsku TV1, u kojoj je Dodik najavio mogućnost kandidature za fotelju u Sarajevu, prema njihovim riječima, nije iznenadila nikog u vrhu vladajuće stranke.

– S obzirom na to da će 2018. aktuelni predsjednik RS završiti svoj drugi mandat na toj poziciji, što mu je po Ustavu RS ujedno i posljednji, nerealno je očekivati da će već godinama najmoćniji srpski političar s ove strane Drine naprasno odlučiti da se trajno povuče iz “visoke” politike i posveti se isključivo radu u stranci.

O eventualnom povratku u premijersku fotelju, u kojoj je takođe proveo dva mandata, Dodik uopšte ne razmišlja, tako da nije isključeno da je lider SNSD-a bio ozbiljan kada je najavio mogućnost kandidovanja za poziciju srpskog člana Predsjedništva BiH – ističu naši sagovornici.

Prognoze

Inače, odgovarajući na pitanje novinara TV1 o tome gdje vidi RS i BiH za deset godina, kao i da li aktuelni predsjednik RS sebe vidi kao mogućeg budućeg člana Predsjedništva BiH, Dodik je izjavio da mu kandidatura za tu poziciju “svakako stoji na raspolaganju”.

– Da li ću biti ili ne, to će odlučiti narod. Sada izgleda da imam veliku podršku, koja prelazi 60 odsto prema anketama koje dolaze do mene. To bi bilo za svaku vrstu pobjede. Vidjećemo. Ono što je primarno za deset godina jeste to da ovaj prostor treba da ostane miran, da ostane stabilan. Volio bih da se između legitimnih predstavnika, a ne smutljivaca i raznih poltrona, srpskog naroda i bošnjačkog i hrvatskog naroda konačno nađe unutrašnji balans i dogovor o tome kako treba da se kreće. Vjerujem da to nije problem – rekao je Dodik.

Derbi

Politički analitičar Radomir Nešković smatra da je kandidatura Milorada Dodika za srpskog člana Predsjedništva BiH na izborima 2018. ne samo moguća, već, kako kaže, sasvim izvjesna. Štaviše, Nešković prognozira da bi na sljedećim opštim izborima građani mogli da prisustvuju “velikom političkom derbiju”, odnosno direktnoj izbornoj konfrontaciji lidera SNSD-a i počasnog predsjednika PDP-a Mladena Ivanića!

– Skoro da je izvjesno da će se Dodik kandidovati za srpskog člana Predsjedništva BiH, a s velikom sigurnošću može se prognozirati da će i Mladen Ivanić pokušati da se izbori za još jedan mandat na toj poziciji. Sve ukazuje na to da bi borba za mjesto predstavnika RS u Predsjedništvu BiH 2018. godine mogla biti izuzetno zanimljiva – kaže Nešković.

(Press)