Politika 01.06.2022.

Dodik: Iste poruke grupacije iz Evropskog parlamenta i SDA – za nas neobavezujuće

ČITANJE: 1 minuta

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da stavovi političke grupacije koja djeluje u okviru Evropskog parlamenta nisu i ne mogu biti obavezujući za Republiku Srpsku, ali je simptomatično da podržavaju politiku muslimanske SDA jer su poruke koje dolaze iste.

“To bi bilo isto kao da nam kažu da su za nas obavezujući stavovi SDA”, naveo je Dodik na svom “Tviter” nalogu.

Dodik je naglasio da napredak BiH ka EU i evropsku perspektivu ne blokira Republika Srpska ili, kako Srbe pojedinci u Evropi vole zvati, “srpski secesionisti”, nego jedine blokade koje postoje dolaze od SDA koja svakodnevno šalje poruke da u BiH nema mjesta za Srbe i Hrvate.

“Žao nam je što do američkih i evropskih zvaničnika još nisu doputovale informacije da /lider SDA Bakir/ Izetbegović u zvaničnim dokumentima svoje partije najavljuje stvaranje unitarne islamske države BiH”, naveo je Dodik.

Dodik je rekao da se svi šokiraju i užasavaju kad iznosi stavove o muslimanima, jer to navodno vrijeđa ljude, ali je upitao kako to da nikome ne smeta kad Izetbegović tvrdi da je BiH sigurna i ima budućnost dok su džamije pune.

“Gdje su tu Srbi i Hrvati? To je jasna poruka da u takvoj Izetbegovićevoj islamskoj državi nema mjesta za nas. Zar ćemo dopustiti da nam uzmu sve, našu slobodu, naša prava, da izbrišu naš identitet?”, poručio je Dodik.

Evropska narodna stranka usvojila je juče konačnu verziju rezolucije o BiH u kojoj nije naveden termin legitimno političko predstavljanje. Rezolucija će biti upućena Evropskom parlamentu na razmatranje.

(E.M)

Oznake: Milorad Dodik