Politika 25.02.2023.

Dodik: Istražiti do kraja pojavu lažnih diploma i kazniti odgovorne

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se dijelom slaže sa stavovima koje je iznio /privrednik/ Marinko Umičević u vezi s problemom lažnih diploma, ali da se ne slaže s lociranjem krivaca u Vladi Republike Srpske i pojedih ministara, pa ni Antona Kasipovića.

– Slažem se da svi oni koji su učestvovali u prodaji diploma moraju biti najoštrije sankcionisani, te da ustanovama u kojima je to bila praksa treba da budu oduzete licence za dalji rad. U tom smislu podržavam rad svih nadležnih institucija da ovu pojavu istraže do kraja i kazne sve odgovorne – napisao je Dodik na Tviteru.

Dodik ističe da je potrebno ispitati i utvrditi valjanost diploma koje dolaze iz ovih privatnih fakulteta na osnovu kojih su pojedini zaposleni u institucijama vlasti, kao i da se detaljno ispitaju i diplome iz Travnika i Širokog Brijega na osnovu kojih su se pojedinci zapošljavali u njima.

– Međutim, treba redefinisati čitav sistem visokog obrazovanja koji je na ovaj način uspostavljen po Bolonjskom procesu. On je modeliran po zahtjevima iz Evropske unije kao dio reformi koje su tražili da budu sprovodene i po ustaljenom pravilu bili smo uslovljeni da bismo dobili određena sredstva iz evropskih fondova – naveo je Dodik.

On smatra da treba ući u proces provjere i novog licenciranja svih privatnih fakulteta u vezi sa kojima sa pravom postoji negativan stav javnosti.

– Ovo je suštinski važno pitanje za Republiku Srpsku i moramo ući u taj proces. U vezi sa tim je Umičević u pravu – dodao je Dodik.

Tehnički direktor Tvornice obuće Bema Banjaluka i ugledni privrednik Marinko Umičević ocijenio je da je reakcija nadležnih institucija u slučaju privatnih fakulteta koji su izdavali lažne diplome izuzetno “mlaka”, te pozvao da se ovaj slučaj ispita do kraja i izreknu rigorozne sankcije.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH su protekle sedmice u okviru akcije “Klaster”, koja je usmjerena na suzbijanje organizovanog kriminala i sistemske korupcije, uhapsili 11 lica povezanih sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskim diplomama na području BiH.