Politika 15.01.2016.

Dodik: Ivanić vaspitan u duhu rasprodaje svega u Srpskoj

ČITANJE: 3 minute
dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da narod Republike Srpske veoma dobro razumije šta se dešava na političkoj sceni i u Srpskoj i u BiH, te da mu za velika objašnjenja ne trebaju ni on ni Mladen Ivanić niti bilo ko drugi.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu člana Predsjedniva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića da “Dodik dijeli Srbe i to na Božić i Dan Republike”, te da to “može raditi samo nepristojan i nevaspitan čovjek”, predsjednik Srpske je rekao da je “Ivanić očigledno vaspitan u duhu rasprodaje svega što pripada Srbima i Republici Srpskoj”.

-Eto ja nisam tog i takvog vaspitanja i drago mi je što nisam i što ne dijelim te vrijednosti sa Mladenom Ivanićem- istakao je Dodik.

On je ocijenio da se “Ivanić, kao i svaki neodgovoran čovjek, rado sakrije iza naroda kada u javnoj polemici ostane ogoljen u svojim nedjelima i propustima u radu”.

-Vjerujem da je Ivanić, kao i ostalo društvo iz takozvanog Saveza za promjene, u problemu sa odgovorima na pitanja koja im ljudi postavljaju, isti oni koje su prevarili na izborima jer su im pričali jednu sasvim drugu predizbornu priču da bi se kasnije sasvim drugačije ponašali na mjestima gdje su izabrani. Zar oni koji varaju svoj narod, koji trguju nacionalnim interesima i kleveću svoju Republiku gdje god odu vani, imaju pravo da se pozivaju na Božić ili Dan Republike, iste one republike kojom zarad ličnog konformizma olako trguju ojačavajući sistem van Ustava u BiH-istakao je Dodik.

On je naveo da se Mladen Ivanić u svom konformističkom političkom životu može da pohvali samo funkcijama na kojima je bio. “Rezultati njegovog političkog djelovanja koštali su Republiku Srpsku i njene građane stotine i stotine miliona maraka, a što je gore i nadležnosti koje je Ivanić galantno prepuštao i prenosio na nivo BiH. Tako Ivanić valjda vidi vaspitanog političara, nesklonog sukobima i uživa u činjenici da je blizak saradnik sa Bakirom Izetbegovićem u realizaciji jačanja unutarne BiH”, naglasio je Dodik.

On je naveo da je Ivanić za samo godinu dana mandata na mjestu srpskog člana Predsjedništva BiH, mada se za njega, kako kaže, to ne može reći jer ga tamo Srbi nisu poslali, propustio da uradi gotovo sve što je bilo značajno za Republiku Srpsku, posebno u situaciji kada je Velika Britanija podnijela Savjetu bezbjednosti UN prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici.

-I Ruska Federacija i Republika Srbija i Vlada Rpeublike Srpske pokazale su više odgovornosti od srpskog člana Predsjedništva BiH koji i danas, vaspitan u duhu rasporodaje svega što je srpsko, laže svoj narod o tobožnjem uticaju nekog njegovog pisma na neusvajanje rezolucije. Zar Ivanić zaista misli da je ovaj narod ograničen i da ne zna ko je presudno uticao na neusvajanje te Rezolucije? Zar može toliko da potcjenjuje zdrav razum ove nacije tvrdeći da je njegovo pismo zapadnjacima rezultiralo ruskim vetom u Savjetu bezbjednosti? Ako je i od Ivanića, mnogo je!- naglasio je predsjednik Srpske.

On je rekao da ne želi da vjeruje da su u pravu oni koji su Ivanićevu pasivnost oko rezolucije o Srebrenici dovodili u vezu sa njegovom dugogodišnjom bliskošću sa Britancima.

-Svi moji pokušaji da obezbijedim dijalog o pitanjima važnim za Republiku Srpsku završavali su opstrukcijama Ivanića i njegovih političkih saveznika i harangom na rukovodstvo Republike Srpske. Sada znamo da nisu propustili nijednu priliku da ojačaju front protiv Republike Srpske i u BiH i u regionu, a posebno u dijelu zapadne međunarodne zajednice- rekao je predsjednik Srpske.

On je naveo da se to najbolje vidi kada Ivanićev ministar inostranih poslova Savjet ministara tretira vladom BiH ili kada svaki odlazak u inostranstvo iskoristi za klevetanje Republike Srpske.

-Na tome i na takvim stvarima, gospodine Ivaniću, ne možemo napraviti jedinstvo!- poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

(Agencije)