DODIK: Izetbegovićevo negiranje ustavne strukture uvod u propast BiH

Izjava Bakira Izetbegovića da će u Savjetu ministara biti mjesta samo za stranke koje entitete podrede instituicijama BiH, dodatno je otežala pregovore o formiranju nove vlasti. Ovu izjavu, predstavnici SNSD-a smatraju ucjenom i smišljenom provokacijom. Istovremeno, predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavljuje da je ta stranka počela aktivnosti za formiranje Savjeta ministara, u kojem će, kažu, i dalje biti njihovi i kadrovi PDP-a.

Na izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da će održavati “status kvo” jer ne želi SNSD u Savjetu ministara dok ne shvate da, kako kaže, entiteti ne mogu komandovati državom – oštro odgovara predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik kaže da je Izetbegovićevo neprestano negiranje ustavne strukture i nastojanje da uništi Republiku Srpsku uvod u propast Bosne i Hercegovine.

– Bosna i Hercegovina nije u statusu kvo, ona je u stagnaciji i raspadanju. To raspadanje niko ne može da spriječi. Bakirova vizija Bosne je takva da nema Republike Srpske, jer kaže neće nama entiteti, nego neko drugi. Ko drugi? Alah će uređivati, a ne realan politički dogovor – navodi Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH.

Izetbegovićevu izjavu osudili su i poslanici i delegati SNSD-a u PS BiH.

– Ne može se tako razgovarati o formiranju vlasti jer je to jedna vrsta ucjene. Podsjetiću da iz Republike Srpske niko ne postavlja uslove, osim što insistira da to bude u skladu sa izbornom voljom birača – rekao je Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH.

Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH istakao je da nije u skladu sa zdravim političkim načelima da Izetbegović diktira kako će se ponašati entiteti. Kako je rekao, mnogo je bolje da vodi računa o tome da BiH uđe u kompromis kako bi došlo do formiranja Savjeta ministara.

A, da žele i u novi Savjet ministara potvrdili su SDS i PDP. Nakon sastanka u Banjaluci poručili su da više neće gledati sa strane kako SDA, HDZ i SNSD pregovaraju. Kažu da imaju plan kako da deblokiraju parlament BiH i način da za svoju opciju pridobiju 22 poslanika. Ne kriju da će saradnju ponuditi i DNS-u.

– Savjet ministara će formirati onaj ko uspije, ko može i ko je sposoban da napravi koaliciju od 22 poslanika. I to ako uspije bilo koji blok i bilo koja stranka to je legitimno – izjavio je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a rekao je da ova partija zagovara mišljenje da je legitimno pravo svake političke opcije da traži svoje političke partnere.

Za Republiku Srpsku je štetno insistiranje SDS-a da vlast ponovo formiraju izborni gubitnici.

PDP i SDS su na izborima dobili poruku da ne treba da budu ni blizu vlasti, kaže portparol SNSD-a Radovan Kovačević. Kaže, da njihova izjava o legitimitetu nije tragična, bila bi smiješna.

– SNSD sa svojim koalicionim partnerima ima devet poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, za razliku od SDS-a i PDP-a koji imaju četiri. Isto tako, u Domu naroda Parlamentarne skupštine SNSD ima četiri delegata, a SDS i PDP zajedno jednog delegata – naglasio je Kovačević.

Ovdje nije okončano međusobno optuživanje. PDP saopštenjem pita kako je moguće da neko osporava legitimitet strankama koje su dobile više od 250.000 glasova.

SNSD im uzvraća upozorenjem da će načiniti izdaju ako u većinu, o kojoj govore, uvedu i Adila Osmanovića iz Stranke demokratske akcije poznate po deklaraciji o ukidanju Republike Srpske.

Uvrste li njega u grupu, koja treba da štiti entitski interes u parlamentu BiH, biće jasno da im je vlast iznad svega, poruka je SNSD-a.

(RTRS)

VIŠKOVIĆ: Želimo da se u Srpsku ulaže iz ekonomskih razloga

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Zrenjaninu da je interes Republike Srpske da investitori iz Srbije što više ulažu u Srpsku kako bi ona povećavala broj zaposlenih, ali i da privrednici iz Srbije imaju profit i korist od toga.

CVIJANOVIĆ: SNSD potpuno posvećen očuvanju Srpske

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović prisustvovala je u Trebinju sjednici Gradskog odbora ove stranke na kojoj je rukovodstvo i članove informisala o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH.

Zbog droge uhapšen i policijski službenik PU Banjaluka

Policijski službenik Policijske uprave Banjaluka, čiji su inicijali S.S., uhapšen je zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i nedozvoljena proizvodnja i promet opojnih droga, rekla je Srni načelnik Odjeljenje za odnose sa javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske Mirna Miljanović.

CIJENE STRUJE: Čavić predlaže subvencije za socijalno ugrožene, Đokić podsjeća da za to treba budžetski novac

Vršilac dužnosti direktora “Elektrokrajine” Dragan Čavić izjavio je da u novi zakon o električnoj energiji treba uvrstiti poglavlje o energetski zaštićenom kupcu kojim će biti propisane subvencije za socijalno ugrožena domaćinstva, kao i domaćinstva u kojima obustavom isporuke električne energije može biti ugrožen nečiji život ili zdravlje. On je naglasio da posebnom uredbom treba precizno

RAVNOPRAVNOST ILI SAMOSTALNOST: Ujedinjena Srpska širom RS postavila bilborde

Na području Republike Srpske, u organizacije Ujedinjene Srpske, postavljena su 32 bilborda na kojima je zastava Republike Srpske i poruka “Ili ravnopravnost ili samostalnost! Mi smo za ravnopravnost! A vi?”. Na bilbordima se najavljuje i obilježavanje četiri godine od osnivanja Ujedinjene Srpske koje će biti održano 21. i 22. novembra u Banjaluci pod motom “Naše