Vijesti 23.10.2020.

DODIK: Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije o stradanju Srba u Sarajevu donosi golu istinu

ČITANJE: 3 minute

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, povodom usvajanja Izvještaja o radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu 1991-1995. godina, da je u tom gradu potpuno uništena srpska zajednica i imovina Srba vrijedna 50 milijardi maraka.

– U Sarajevu je, što se tiče Srba, potpuno satrta i uništena srpska zajednica, preko 150.000 ljudi je izašlo, a Srbi su tamo imali preko 50.000 stambenih jedinica i da svaka u prosjeku košta 100.000 maraka, što je minimum, to je 50 milijardi maraka bogatstva koje je ostalo u Sarajevu i koje su Bošnjaci dobili za nisku vrijednost, a mnoge su i oteli, kao što su stanovi bivših pripadnika ЈNA koji nikada nisu vraćeni vlasnicima – rekao je Dodik novinarima tokom posjete Pelagićevu.

On je dodao da činjenice govore o tome da je nad Srbima vršen zločin u logorima, da su bacani u jame oko Sarajeva i da su to pokušali da sakriju, prije svega muslimanski mediji i vlast, a onda i dio međunarodne zajednice.

– Šta mi imamo od tog izvještaja? Imamo, vjerujem, istinu, a mi hoćemo golu istinu – istakao je Dodik i pozvao sve koji imaju bilo kakve činjenične spoznaje o događajima tokom rata u Sarajevu da ih dostave, jer će se izvještaj dopunjavati u kontinuitetu.

Dodik je dodao da je pisanje izvještaja za Sarajevo bila obaveza koju su nametnuli stranci.

– To je bila obaveza koju su sami sebi zadali stranci, putem Suda za ljudska prava tražen je izvještaj od muslimana za Sarajevo, što muslimani, naravno, nikada nisu uradili, ali su zato stranci natjerali tadašnje vlasti Republike Srpske da prave izvještaj na koji su se oni kasnije pozivali čak i u sudskim procesima u Hagu – istakao je Dodik.

On je rekao da su izvještaj u stvari sačinili stranci, a tadašnja vlast Srpske ih samo prihvatila kao svoj.

– Vlada i parlament Republike Srpske su poništili taj izvještaj koji je bio pun netačnosti i odlučeno je da se pravi izvještaj za Sarajevo i novi izvještaj za Srebrenicu koji će, vjerujem, biti gotov najviše za mjesec dana – najavio je Dodik.

Prema njegovim riječima, izvještaj koji je usvojen pisali su stručnjaci iz svih krajeva svijeta, najvažnija imena iz te oblasti.

Vlada Republike Srpske primila je danas k znanju Izvještaj o radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu 1991-1995. godina.

Predsjedavajući Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu je stručnjak iz Izraela Rafael Izraeli, profesor na Јevrejskom univerzitetu i ekspert iz oblasti istorije radikalnog islamizma koji se sjednici priključio posredstvom video-linka.

Izvještaj se bavio istraživanjem stradanja Srba u Sarajevu sa istorijskog, vojnog, političkog i drugih aspekata, a odnosio se i na realnu postavku i ulogu medija u izvještavanju tokom ratnog perioda u BiH i konkretno u Sarajevu. Izvještajem je obuhvaćena i trauma koju su Srbi prošli tokom rata, a koju prolaze i danas.

(Srna)