Politika 08.09.2015.

Dodik: Izvorni Dejton umjesto novih izmjena

ČITANJE: 1 minuta
dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Dejtonski mirovni sporazum već promijenjen nasiljem visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Umjesto zagovaranja njegovih novih izmjena, treba se vratiti izvornom sporazumu, rekao je Dodik.

On naglašava da su visoki predstavnici mijenjali Dejton bez saglasnosti Republike Srpske i Federacije BiH, kako je predviđeno u sporazumu.

“Zbog toga treba sve vratiti na izvorni Dejtonski sporazum i poštovati ono što piše u njemu. To je šansa BiH. Svaka druga priča je iluzija koju stranci hrane godinama i koja se nije pokazala uspješnom ni onda kada su oni ovde upravljali kompletnom situacijom”, naveo je Dodik za banjalučke medije.

Predsjednik Srpske je dodao da je vidljivo da nametnuta rješenja nisu donijeta u korist svih u BiH, već isključivo Bošnjaka, kao i da arogancija koju dio međunarodne zajednice pokazuje na pitanju Dejtona najviše košta BiH.

“Ne može biti interes BiH ono protiv čega su, recimo, i Srbi i Hrvati kao konstitutivni narodi. Na jednom pitanju se to možda i ne vidi, ali nemoguće je da to ne utiče na masu promjena koje su učinili”, istakao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, ono što svi u Republici Srpskoj treba da učine jeste da postanu svjesni svoje pozicije u pogledu autonomije i da tu autonomiju što više jačaju.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik