Politika 01.02.2018.

Dodik: Ja sam za mir, možda oni hoće rat

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik žestoko je za „Alo“ odgovorio na optužbe koje je iznio Majkl Karperter, bivši spoljnopolitički savjetnik Džozefa Bajdena.

Na konstatacije da je upravo Dodik faktor destabilizacije na Balkanu, da vodi ekstremno opasno politiku, koja ugrožava region, da je kreator paravojne formacije „Srpska čast“ koju treniraju Rusi, Dodik odgovara:

„To su spekulacije namijenjene domaćoj upotreni. Stranci ne mlogu da osmisle ovdje drugu varijantu , nego su rado prihvatili tu laž o paravojnim formacijama da bi optužili mene i Republiku Srpsku. Paravojne formacije u Srpskoj ne postoje. Stranci to dobro znaju i ne moraju da se prave blesavi. Što se Karpetera tiče, koliko znam, on je sada neki privatni konslutant i vjerovatno za potrebe nekih lobista kaže bilo šta. Naravno da ovdje naša opcija nije rat, možda njihova jeste, ali moja niste“ rekao je Dodik.

On je dodao da RS nikome ne moće prijetiti, niti prijeti. Dodik izričito odbacuje da on vodi ekstremno opasnu politiku etničkog nacionalizma, koja svara tenzije u regionu i, navodno, vodi oružanim sukobima.

„Kao predsjednik Republike Srpske razgovaram sa svima. Isto tako sam razgovarao i sa Amerikancima, pa su me optuživali da sam američki čovjek i da samo njih slušam. Sad odjednom da samo slušam Rusiju. Istina je da ja slušam samo ono što je interes naroda u Srpskoj“ zaključio je Dodik.

(Alo)

Oznake: Milorad Dodik