DODIK: Jahorina zaslužuje pažnju koju su pokazali predsjednici i premijeri

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik obišao je danas na Jahorini infrastrukturne radove vrijedne više od 33 miliona KM i potvrdio svoju podršku ubrzanom razvoju Olimpijskog centra “Jahorina”.

Navodeći da neće ulaziti u pojedinačne projekte, Dodik je istakao da podržava sve što je poslovna ideja Olimpijskog centra, uvjeren da to može da bude dobro i da donosi dobre prihode i značajnu poslovnu aktivnost.

Dodik je napomenuo da je Vlada Republike Srpske odobrila sredstva za izgradnju saobraćajnica kako bi se u toku zime rasteretila komunikacija prema Jahorini.

“Do sada nije završena dionica od četiri kilometra na relaciji Lukavica-Jahorina, ali će se preuzete obaveze morati ispuniti”, rekao je Dodik.

On je dodao da sredstva koja je odobrila Vlada Srpske odavno stoje na računu i čekaju da budu upotrijebljena.

“Obavijestili su me da je problem u procedurama, ali te procedure jednom moraju da se završe i od nadležnih organa ću tražiti da to završe ove sezone. Ti poslovi se ne smiju prenijeti u narednu građevinsku sezonu, posebno imajući u vidu da postoji novac da se to uradi i saznanje koliko je to važno”, naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je napomenuo da je na Jahorini danas održan samit Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), jer to Jahorina zaslužuje.

“Zalagao sam se da se to desi ovdje, jer vjerujem da Jahorina zaslužuje pažnju koju su pokazali predsjednici i premijeri država regiona koji su prisustvovali samitu”, rekao je Dodik.

U svakom slučaju, naveo je on, to treba posmatrati kao jedinstven proces promocije onoga što se radi na Jahorini.

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić izrazio je zadovoljstvo zbog posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Olimpijskom centru.

On je naglasio da bez Dodikove podrške sigurno ne bi bio realizovan nijedan projekat na Jahorini, zbog čega mu je izuzetno zahvalan.

“Nakon završenog prvog ciklusa investicija koje su obuhvatale uređivanje staza i izgradnju sistema veštačkog osnežavanja, na ovoj planini su u toku ozbiljni investicioni projekti. Pomoću više od 33 miliona KM koji se ulažu u Jahorinu biće iskazan puni potencijal ove planine”, istakao je LJevnaić.

On je podsjetio da je ljetna sezona počela prije 11 dana i da su rezultati više nego odlični.

“Prihodi su ovog leta povećani za 178 odsto, a najvažnije je to što su turisti prepoznali Jahorinu kao letnu destinaciju. Najvažniji projekat je gondola, bitne su i tri nove staze, jedna će biti osnežena, a radimo i projekt alpin-kostera dužine 2,5 kilometara i on će u ovom delu Evrope biti najduži alpin-koster, kao posebna letnja atrakcija”, rekao je LJevnaić novinarima.

Prema njegovim riječima, na vrhu Jahorine gradi se restoran, u izgradnji je novi ski-lift tipa “sidro” koji će imati četiri puta veći kapacitet od starog lifta.

On je dodao da je u toku i izgradnja rasvjete u dužini od pet kilometara.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra “Jahorina” Nedeljko Elek izrazio je veliku zahvalnost Dodiku na svemu što je činio i čini da Jahorina ponovo zablista olimpijskim sjajem.

On je zahvalnost izrazio i Vladi Republike Srpske i premijeru Radovanu Viškoviću, kao i Investiciono-razvojnoj banci na pomoći i podršci Olimpijskom centru.

Prema njegovim riječima, svi oni zaslužni su što je OC “Jahorina” od gubitaša sa dugom od 21 milion KM uspjela da za dvije godine stasa u firmu koja ove godine ima 10 miliona KM vlastitih sredstava na računu.

On je zamolio Dodika da skrene pažnju nadležnim institucijama i organima da povedu računa o tome da postojeća infrastruktura neće moći da podnese izgradnju novih 70.000 metara kvadratnih u hotelsko-ugostiteljskom sektoru.

“Problem nam predstavlja i nerazumijevanje direktora preduzeća `Putevi Republike Srpske` za izgradnju putne komunikacije ka Jahorini”, naveo je Elek.

(Srna)

Ona je svojim primjerom naučila kćerku Mirsadu da se rad uvijek isplati VIDEO

Težak posao danas svi odbijaju. Njoj se rugaju jer radi u pilani. – Ne biram posao, ne smeta mi izrugivanje – kaže majka Mirsade Hadžić, djevojke iz Kozarske Dubice, čija je priča nedavno odjeknula u regionu. Sada pogledajte ispovijest osobe koja joj je uzor, Mirsadine majke Hamide Dedić Hadžić. NE BIRAM POSLOVE: NE SMETA MI

Mještani banjalučkog naselja pronašli skelet u šumi

U šumi u banjalučkom naselju Dragočaj pronađen je skelet nepoznate ženske osobe, potvrdila je banjalučka policija. Ljudske ostatke pronašao je mještanin Petar Ćosić, koji je odmah obavijestio policiju, javlja Srpskainfo. Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović izjavila je da su policijski službenici 14. jula postupili po zaprimljenoj prijavi i izvršili uviđaj u Dragočaju, gdje su pronađeni

Usvojene odluke o kreditu za drugu fazu Koridora 5C

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za finansiranje Projekta Koridor “Pet ce” – obilaznica Doboj u skladu sa kojom će Srpska da se kreditno zaduži 150 miliona evra radi realizacije tog projekta, odnosno za građevinske radove i konsultantske usluge.

„Lauš 2“ šampion Jelen kupa

Nakon 8 dana igranja turnira, 40 seniorskih ekipa i 240 igrača „Jelen kup 2019” završen je sinoć u Banjaluci, uzbudljivom finalnom utakmicom. “Lauš 2” je spriječio ekipu “Market AS” da odbrani titulu na Trgu Krajine. Najboljim igračem turnira proglašen je kapiten pobjedničke ekipe Njegoš Miljković. Nagrade su uručili proslavljeni banjalučki fudbaler Vladan Grujić, a ispred

PETROVDANSKI SABOR Na prvom festivalu folklora čak 600 učesnika

Kulturno-umjetničko društvo „Potkozarje“ i vrijedni domaćini iz tog kraja ovog vikenda ugostiće čak 600 učesnika na prvom Petrovdanskom saboru. Na Međunarodni festival foklora stiže deset kulturno-umjetničkih društava iz Makedonije, Bugarske, Srbije i Republike Srpske, koji će, prije svega mještanima, a i drugim posjetiocima, predstaviti kulturu i tradiciju svog kraja. Program počinje u večernjim časovima, u

Uhapšeni u akciji “Unikat” sprovedeni u banjalučko tužilaštvo

Trojica od četvorice uhapšenih u akciji “Unikat” sprovedeni su nakon kriminalističke obrade u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka. Kako javlja novinar “Nezavisnih” četvrti uhapšeni će biti doveden naknadno. Podsjetimo, u akciji “Unikat” policija je u ponedjeljak uhapsila Sanela Šeranića, Nenada Dragišića, Deana Đajića i Danijela Trninića. Iz dvije savremene laboratorije za proizvodnju droge na području Banjaluke