DODIK: Jedino Srpska održiva u BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u BiH može da bude održiva jedino Republika Srpska i da nikada neće postojati republika BiH.

Dodik je istakao da BiH ostaje problem, da tu nema pomirenja, kao i da muslimani žele cijelu zemlju za sebe, te da se pokušava nametnuti da su Srbi krivi za sve.

“Zato je BiH nikakva zemlja, mi se od nje na neki način odričemo u nekom smislu, nju svojataju muslimani. Muslimani efektivno kontrolišu 25 odsto teritorije i to mogu da kažu da je njihovo”, rekao je Dodik sinoć za TV “Hepi”.

Dodik je dodao da oni neće odustati od tog svojatanja, ali je napomenuo da znatan dio Federacije BiH pripada Srbima.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, podsjetio je da je Republika Srpska odmah nakon izbora prošle godine formirala vlast, za razliku od Federacije BiH i nivoa BiH.

On je naglasio da Bošnjaci nisu htjeli da se odreknu Mirka Šarovića /SDS/ i Mladena Ivanića /PDP/, koje je lider SDA Bakir Izetbegović uzeo kao manjinsku grupu i manipulisao njima protekle četiri godine i bili su centar protiv Republike Srpske.

“Prethodne četiri godine mi smo se u suštini borili samo sa njima, kao što su htjeli da centralizuju odlučivanje za EU”, naveo je Dodik i podsjetio da najveći dio ustavnih nadležnosti za evropska pitanja ima Srpska, oko 72 odsto, dok je na zajedničkom nivou to 12 odsto.

Prema njegovim riječima, sve se činilo da se vremenom centar odlučivanja prebaci na BiH.

Dodik je naglasio da su Srbi skloni da budu istorijski naivni i da prave istorijske greške i da donesu odluke koje ih kasnije koštaju mnogo.

“Ono što je najgore u BiH, jeste pokušaj da se zaustave procesi, da se ljudima nameće mišljenje, da im se zabranjuje da misle. Republika Srpska nije formirana da bi bila u BiH, ona je formirana da bude nezavisna država”, istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je Srpska svoju nezavisnost branila u toku rata i kroz Dejtonski sporazum, imajući u vidu da su 1992. godine velike sile, kao što je Amerika, priznale Republiku Srpsku.

“Mi smo naučili da bez države nema slobode”, istakao je Dodik.

On je dodao da Srbija i Srpska zajednički obilježavaju neke istorijske datume, kao što je stradanje u Jasenovcu.

Dodik je naveo da je matrica iz inostranstva je da su Srbi krivi za sve, da pokušavaju da se satanizuju Srbi, te podsjetio da je bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun natjerao vlasti Srpske da verifikuju izvještaj o Srebrenici, koji je bio jedini dokaz krivice koja se nametala Srbima.

On je dodao da Haški tribunal, koji je presudio Srbima šest doživotnih robija i oko 760 godina zatvora, nije samo izricao presude, nego i pisao istoriju, te dodao da je izvještaj o Srebrenici namješten da se napravi bilo kakav osnov za presudu Srbima.

“Mi smo u Narodnoj skupštini Republike Srpske poništili taj izvještaj i rekli da želimo da bude napisana stvarna istina”, naglasio je Dodik.

Govoreći o Srbiji, Dodik je istakao da je to najmoćnija zemlja zapadnog Balkana, ali da se to uvijek pokušavalo sprečavati, te naglasio da sadašnje vlasti u Srbiji i Srpskoj potpuno autonomno rehabilituju srpsku nacionalnu i državnu poziciju na ovim prostorima.

Dodik je poručio da Srbi ne smiju da zaborave svoju istoriju i da uvijek treba da obilježavaju datume teških stradanja.

On je poručio da je plan srpskog naroda za ovaj vijek plan nacionalne integracije.

(Srna)

NEZADOVOLJSTVO SE ŠIRI: I Željko Dubravac, predsjednik RO DNS-a Banjaluka, protiv Aćimovića

Predsjednik Regionalnog odbora Demokratskog narodnog saveza Banjaluka Željko Dubravac smatra da je prijedlog Predsjedništva ove stranke da Draško Aćimović bude ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH krajnje neozbiljan i pridružuje se zahtjevima Darka Banjca, Nenada Nešića i Slavka Gligorića da se razmotri ime drugog kandidata, saznaje opcija.net u vrhu banjalučkog odbora

ALTERNATIVA: DNS razmatra mogućnost da umjesto Aćimovića kandiduje Jokića

Dragan Jokić iz Srpca mogao bi biti novi kandidat DNS za ministra u Savjetu ministara BiH, saznaje ATV. Jokić je Crnogorac, i trebao bi biti kandidat umjesto Draška Aćimovića, koji se izjašnjava kao Italijan, a oko čijeg se imenovanja digla prava bura. Naime, zbog kandidovanja Aćimovića za ministra od devet predsjednika regija u DNS-u, šest

Produžen pritvor osumnjičenom za ubistvo Slaviše Krunića

Vrhovni sud Republike Srpske produžio je pritvor Benediju Đukanoviću iz Banjaluke, koji je jedan od osumnjičenih za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i člana njegovog obezbjeđenja Žarka Pavlovića, potvrđeno je Srni u ovom sudu. “Rješenjem Vrhovnog suda produžen je pritvor Benediju Đukanoviću za još jedan mjesec i prema ovom rješenju pritvor može trajati do 12.

ANJA LJUBOJEVIĆ (SNSD) O SNIMCIMA SA PLAŽE: Ne stidim se svog tijela, zašto me nisu snimili kako krečim?

Anja Ljubojević, član Gradskog odbora SNSD-a i diplomirani politikolog, našla se ovih dana u središtu medijske pažnje, nakon što je jedan portal, naklonjen PDP-u, objavio seksistički tekst „Mlada SNSD-ovka voli pokazivati tijelo“, garniran privatnim fotografijama sa ljetovanja. Vrlo brzo, sporni tekst je uklonjen sa portala, a Ljubojevićki podrška, čini se, stiže sa svih strana, dobrim

Amelie Lens na narednom Sea Star festivalu!

I dalje se priča o epskom partiju za desetine hiljada techno fanova koje su na prošlom Sea Star festivalu dočekali Nina Kraviz i Sven Väth, a već se sprema novi, još veći rave u laguni Stella Maris 22. i 23. maja iduće godine! Nakon što je pokorila sve najveće svjetske festivalske pozornice i rasprodala gotovo