DODIK: Jedino Srpska održiva u BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u BiH može da bude održiva jedino Republika Srpska i da nikada neće postojati republika BiH.

Dodik je istakao da BiH ostaje problem, da tu nema pomirenja, kao i da muslimani žele cijelu zemlju za sebe, te da se pokušava nametnuti da su Srbi krivi za sve.

“Zato je BiH nikakva zemlja, mi se od nje na neki način odričemo u nekom smislu, nju svojataju muslimani. Muslimani efektivno kontrolišu 25 odsto teritorije i to mogu da kažu da je njihovo”, rekao je Dodik sinoć za TV “Hepi”.

Dodik je dodao da oni neće odustati od tog svojatanja, ali je napomenuo da znatan dio Federacije BiH pripada Srbima.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, podsjetio je da je Republika Srpska odmah nakon izbora prošle godine formirala vlast, za razliku od Federacije BiH i nivoa BiH.

On je naglasio da Bošnjaci nisu htjeli da se odreknu Mirka Šarovića /SDS/ i Mladena Ivanića /PDP/, koje je lider SDA Bakir Izetbegović uzeo kao manjinsku grupu i manipulisao njima protekle četiri godine i bili su centar protiv Republike Srpske.

“Prethodne četiri godine mi smo se u suštini borili samo sa njima, kao što su htjeli da centralizuju odlučivanje za EU”, naveo je Dodik i podsjetio da najveći dio ustavnih nadležnosti za evropska pitanja ima Srpska, oko 72 odsto, dok je na zajedničkom nivou to 12 odsto.

Prema njegovim riječima, sve se činilo da se vremenom centar odlučivanja prebaci na BiH.

Dodik je naglasio da su Srbi skloni da budu istorijski naivni i da prave istorijske greške i da donesu odluke koje ih kasnije koštaju mnogo.

“Ono što je najgore u BiH, jeste pokušaj da se zaustave procesi, da se ljudima nameće mišljenje, da im se zabranjuje da misle. Republika Srpska nije formirana da bi bila u BiH, ona je formirana da bude nezavisna država”, istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je Srpska svoju nezavisnost branila u toku rata i kroz Dejtonski sporazum, imajući u vidu da su 1992. godine velike sile, kao što je Amerika, priznale Republiku Srpsku.

“Mi smo naučili da bez države nema slobode”, istakao je Dodik.

On je dodao da Srbija i Srpska zajednički obilježavaju neke istorijske datume, kao što je stradanje u Jasenovcu.

Dodik je naveo da je matrica iz inostranstva je da su Srbi krivi za sve, da pokušavaju da se satanizuju Srbi, te podsjetio da je bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun natjerao vlasti Srpske da verifikuju izvještaj o Srebrenici, koji je bio jedini dokaz krivice koja se nametala Srbima.

On je dodao da Haški tribunal, koji je presudio Srbima šest doživotnih robija i oko 760 godina zatvora, nije samo izricao presude, nego i pisao istoriju, te dodao da je izvještaj o Srebrenici namješten da se napravi bilo kakav osnov za presudu Srbima.

“Mi smo u Narodnoj skupštini Republike Srpske poništili taj izvještaj i rekli da želimo da bude napisana stvarna istina”, naglasio je Dodik.

Govoreći o Srbiji, Dodik je istakao da je to najmoćnija zemlja zapadnog Balkana, ali da se to uvijek pokušavalo sprečavati, te naglasio da sadašnje vlasti u Srbiji i Srpskoj potpuno autonomno rehabilituju srpsku nacionalnu i državnu poziciju na ovim prostorima.

Dodik je poručio da Srbi ne smiju da zaborave svoju istoriju i da uvijek treba da obilježavaju datume teških stradanja.

On je poručio da je plan srpskog naroda za ovaj vijek plan nacionalne integracije.

(Srna)

KRISTIN LAGARD: Pandemija će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija

Ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa ”'dubinski će promijeniti”” svjetsku ekonomiju, koja će se sada više orijentisati ka ekologiji i numerizaciji, a Evropa će te promjene dočekati u “odličnoj poziciji”, ocijenila je direktorka Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.  Ova kriza će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija, a ta transformacija je već “latentno prisutna”,

RADOJIČIĆ POTVRDIO: Razmatramo zatvaranje Beograda

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nada se da će se rezultati mjera koje su nedavno donijete zbog širenja virusa korona biti vidljivi u narednih sedam do deset dana, ali je dodao i da se razmatraju sve mjere, uključujući i zatvaranje prestonice. Kako kaže, u ovom trenutku je najvažnije nošenje maske, fizička distanca i bez okupljanja, odnosno

ČUBRILOVIĆ: Uspješno smo završili neophodne pripreme za izbore

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović potvrdio je da je ta stranka CIK-u BiH prijavila samostalne odborničke liste za 57 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i kandidate za načelnika u osam opština. – Uspješno smo završili neophodne pripreme i za kratko vrijeme prikupili oko 12 hiljada potpisa podrške učešću DEMOS-a na lokalnim izborima – rekao je Čubrilović.

ČUBRILOVIĆ: Podržali bi zaključke SNSD-a da smo znali da neće proći

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović izjavio je da bi poslanici ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržali zaključke SNSD izgradnji malih hidrocentrala da su znali da neće dobiti potrebnu podršku.  – Da smo znali da će proći tako, mi iz Demosa bi drugačije glasali – rekao je Čubrilović za ATV i dodao da nema trzavica

ŠERANIĆ: Mjere će se uvoditi u opštinama i gradovima gdje se pojavi žarište

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske rekao je da je situacija nepovoljna, te da imamo veliki broj zaraženih, ali da stanje nije alarmanto, pa naš zdravstveni sistem uspjeva da djeluje uspješno. – Lokalne  zajednice su te koje će djelovati. Mjere će se uvoditi u onim opštinama i gradovima gdje se pojavljuje žarište

OBOREN REKORD BROJA ZARAŽENIH U JEDNOM DANU Još 55 oboljelih u FBiH

U KCUS testirano je novih 135 uzoraka na prisustvo virusa korona od čega je 55 pozitivnih. Iz KCUS-a je potvrđeno za “Avaz” da je u Sarajevu zabilježeno novih 20 slučajeva, a 29 u Zenici.  Tri uzorka su pozitivna iz Cazina, dva iz Visokog i jedan iz Travnika. To znači da je danas oboren rekord prema