Politika 29.07.2023.

Dodik: Kavazovićeva retorika opasna, podsjeća na retoriku ratnih komandanata

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da retorika Huseina Kavazovića neodoljivo podsjeća na retoriku ratnih komandanata vojnih i paravojinih formacija, u kojima je i Kavazović aktivno učestvovao.

Na pitanje Srne da prokomentariše Kavazovićevu izjavu da se “Bošnjaci neće predati, boriće se i izboriće ono što im pripada, a to je svaki pedalj ove zemlje (BiH)”, Dodik je podsjetio da smo upravo zbog ideje da je sva BiH vlasništvo muslimana svjedočili užasnom građanskom ratu u kojem su Srbi morali životima braniti svoju imovinu, prenosi RTRS.

Stoga je, istakao je Dodik, poziv poglavara Islamske vjerske zajednice Kavazovića na borbu za svaki pedalj BiH opasan i stvara nelagodu.

– Za muslimane, za Srbe i Hrvate i mir u BiH mnogo bolje bi bilo da je Kavazović ostao u uniformi. Ovako, kao i u najtotalitarnijim islamskim društvima, vjerski poglavar govori kao oficir – rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je naglasio da BiH nije zemlja Bošnjaka, kako tvrdi Kavazović, već je ona zemlja koja se sastavila od Republike Srpske i FBiH, a bošnjačka je koliko i srpska i hrvatska.

– Reisa Kavazovića još jednom pozivam da se vrati u okvire vjerskog djelovanja i da pusti svoje političke favorite da se sami izbore za medijski i politički prostor – izjavio je Dodik.