Biznis 21.12.2015.

Dodik: Kineski investitori zainteresovani za ulaganja u Srpsku

ČITANJE: 2 minute
Dodik kineski investitori
Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik nastavio je posjetu Pekingu gdje učestvuje u radu investicione konferencije. Dodik je rekao da ga je interes potencijalnih kineskih investitora opredijelio da otputuje u Kinu.

Drugi dan posjete, predsjednik Dodik je započeo razgovore sa kineskim investitorima, koji su pokazali interesovanje za ulaganje u industriju, infrastrukturu, poljoprivredu, obrazovanje i još nekoliko oblasti u Srpskoj. Prve rezultate razgovora, mogli bi očekivati već na proljeće – poručio je Dodik.

Ohrabreni pozitivnim iskustvima u investiranju u nekoliko projekata u Srpskoj, naročito u termoelektranu u Stanarima, kineski ivestitori znaju za Srpsku i smatraju je dobrim mjestom za ulaganje – zaključio je predsjednik Srpske drugog dana posjete Pekingu.

– Mislimo da imamo kokretne ljude koji su zainteresovani i koji bi mogli već u narednih 60-ak dana da izađu sa prijedlozima eventualnih ulaganja. To još naravno ne znači ništa, ne znači da smo završili posao, ali je veoma važno ovdje doći i prezentovati mogućnosti Republike Srpske u jednom globalnom konceptu kineske privredne aktivnosti koja je gotovo dominantna u svijetu – rekao je Dodik.

Operativni plan o budućoj saradnji, delegacija Republike Srpske, na čelu sa predsjednikom, predstaviće pred kineskim investitorima koji ulažu u čitavom svijetu i čiji su biznisi ogromni. Srpska je povoljno tlo za ulaganje iz nekoliko razloga.

– Republika Srpska postaje važan prostor za investicije jer se nalazi u dodiru sa EU, a i zakonodavstvo Srpske je dosta liberalije i prihvatljivije za investitore, nego što su propisi same EU i tu je prostor gdje mi vidimo šansu da ih na pravi način prezentujemo u budućnosti i da u tim mogućnostima, vidimo njihovu zainteresovanost za ulaganja – smatra predsjednik Srpske.

Dodik će sastanak nastaviti tokom večeri sa investitorima zainteresovanim za bankarski sektori, a sutra sa investitorima u oblasti infrastrukture – autoputeve, puteve i željeznicu.

– Ovo je brzo rastuća ekonomija koja parira i gotovo preuzima primat vodeće ekonomije i samim tim i ekspanzija njihovih investicija širom svijeta je veoma vidljiva i veoma je važno da Republika Srpska može da se pohvali pozitivnim iskustvima u dosadašnjoj saradnji. Veoma je važna preporuka lokalnih biznismena i lokalnih uspjeha koji oni ostvare, na drudim tržištima – istakao je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da bi se prvi konkretni koraci u realizaciji investicija, koji se ovih dana dogovaraju, mogli očekivati na proljeće, kada će ponovo posjetiti Kinu, kako bi se pristupilo realizaciji započetih dogovora.

(RTRS)

Oznake: Milorad Dodik