Politika 12.06.2020.

DODIK: Koalicija SNSD – DNS stabilna, riješiti sva imenovanja na nivou BiH

ČITANJE: 6 minuta

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je koalicija SNSD-a i DNS-a stabilna i da u tom pogledu nema izazova koji mogu dovesti do raspada koalicije ili izlaska bilo kog člana iz njenog sastava.

– Saradnja SNSD-a i DNS-a privedena je u okviru koalicionog sporazuma kojeg su potpisali kada su stvarali koaliciju i ne treba sumnjati u dalji koalicioni kapacitet ove dvije partije – rekao je Dodik nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

On je poručio da su se delegacije SNSD-a i DNS-a na jučerašnjem sastanku isključivo bavile Prijedorom i da ono što je rečeno na tom sastanku i ostaje.

– Očigledno je da su opštinske organizacije SNSD-a i DNS-a u Prijedoru iscrpile mogućnost da koordiniraju i da naprave zajedničku saradnju i da je neophodno da odu na izbore i svaka od njih provjeri na terenu među građanima i biračima svoju snagu – istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je dogovoreno da nakon toga delegacije SNSD-a i DNS-a sjednu i pokušaju napraviti neki novi ambijent.

On je rekao da mu nije poznato ko je zvanični kandidat DNS-a za ministra uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i da nije dobio taj prijedlog.

– Vjerujem, kada prijedlog dođe, da ćemo biti u prilici da to sagledamo zajedno sa DNS-om i nema razloga da SNSD ne podrži dobar prijedlog – naglasio je Dodik.

Lider SNSD-a je rekao da će DNS predložiti kandidata za ministra uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i da to nije sporno.

On je poručio da će SNSD prihvatiti njihov prijedlog koji podrazumijeva da nema nekih zakonskih i drugih problema u pogledu imenovanja.

Demokratski narodni savez predložio je Senku Јujić iz Kozarske Dubice za ministra uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, izjavio je danas Srni generalni sekretar DNS-a Darko Banjac.

Mnogo problema sa Cikotićevom kandidaturom

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da će SNSD vidjeti kako će se odnositi prema imenovanju ministra bezbjednosti u Savjetu ministara i da ne može niko biti pojedinačno imenovan dok ne budu riješena sva imenovanja na nivou BiH koja su prošla proceduru, među kojima su kandidati za direktora Sipe i Regulatorne agencije za komunikacije.

– Saznali smo danas da su Bošnjaci predložili novog ministra bezbjednosti /Selmo Cikotić/. Nisam zvanično obaviješten, ali postoji mnogo problema jer je kandidat autor zbornika u kome se veoma loše konotira srpski narod i ocjenjuje kao agresorski – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

On je naglasio da SNSD ima pravo da ocjenjuje političku i svaku drugu podobnost kandidata za ministra u Savjetu ministara.

Dodik je ocijenio da je situacija na nivou BiH kompleksna i da će biti još teža.

– Očigledno je da se problemi iz Federacije BiH prebacuju na nivo BiH i veoma su izraženi. To blokira mnoge stvari – naveo je Dodik.

Govoreći o paketu makroekonomske pomoći BiH koji su međunarodne institucije odobrile radi saniranja posljedica pandemije virusa korona, Dodik je rekao da nije dovoljan i da se njime ne mogu riješiti problemi.

– Oni koju pokušavaju da kažu `pomažemo vas` stalno nas drže na nivou zapečaćene krize. Nije bilo fer da se ne uzmu u obzir sve potrebe i da se BiH drži zarobljenom, jer je činjenica da nam ne funkcioniše Centralna banka – rekao je Dodik.

On je dodao da je Centralna banka podložna nalozima od, kako je rekao, navodnih donatora, kao i da sredstva koja je BiH dobila nisu bespovratna.

– Centralna banka je jedina banka koja nije reagovala za vrijeme pandemije. Navodni donatori su nas zatvorili u jednoj mogućnosti, a to je da se samo njima možemo obratiti, a ne da izađemo na slobodno finansijsko tržište – zaključio je Dodik.

Imenovan Glavni izborni štab SNSD-a

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je Izvršni komitet partije imenovao danas Glavni izborni štab koji će imati zadatak da u opštinama obezbijedi neophodnu strukturu kako bi lokalni izborni štabovi mogli da koordinišu sa Glavnim štabom i time obezbijede sprovođenje utvrđenih politika.

– Izvršni komitet SNSD- za izbore će funkcionisati kao savjet za kampanju partije. Ovim ćemo smanjiti broj tijela i obezbijedićemo efikasnost – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

On je istakao da je SNSD predložio Vladi Republike Srpske da danas ili najkasnije u ponedjeljak, 15. juna, predloži Centralnoj izbornoj komisiji BiH /CIK/ da joj budu doznačena novčana sredstva za izbore u Srpskoj, jer u Savjetu ministara ne postoji saglasnost federalnih partnera kako ovo pitanje riješiti.

– Nemamo ništa protiv ni da Savjet ministara konačno donese odluku o finansiranju lokalnih izbora. Očekujemo da će održavanje lokalnih izbora biti vraćeno u zakonom utvrđenom terminu, a to je oktobar – kaže Dodik.

On je ponovio da nema problema u funkcionisanju i finansiranju Srpske i da su za 33.000 radnika, koji su pretrpjeli štetu za vrijeme pandemije virusa korona, isplaćena sredstva za šta je izdvojeno 25 miliona KM.

– To je dobar posao koji je uradila Vlada. Bilo je neefikasnosti prilikom dostavljanja podataka, a ono što je dobila Vlada regulisano je, za šta Izvršni komitet smatra da je dobro. Isplaćena je i majska penzija što je dobro, a potrebno je obezbijediti da budu eliminisane opasnosti u pogledu likvidnosti institucija – dodao je Dodik.

On je naveo da će u Opštinskom odboru SNSD-a Osmaci biti sprovedeni unutarstranački izbori.

– Naredne sedmice održaćemo sastanak Izvršnog komiteta SNSD-a na kome ćemo zauzimati stavove o deset opština, a koji će se odnosti na lokalne izbore i vidjeti kakve su ponude naših partnera. Za neke opštine ćemo tražiti da nam predlože dva kandidata za načelnika kako bismo izabrali najkvalitetnije – zaključio je Dodik.

SIPA uzela Dodikovu izjavu zbog prijetnje

Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH uzeli su od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika izjavu u svojstvu svjedoka u okviru predmeta koji se vodi u Tužilaštvu BiH na okolnosti prijetnji koje su mu upućene u programu jedne komercijalne televizije, izjavio je Srni portparol Sipe Luka Miladinović.

Prema njegovim riječima, izjava od Dodika uzeta je u utorak.

Miladinović je precizirao da je Sipa u ovom slučaju postupila po naredbi Tužilaštva BiH.

Iz Sipe je rečeno da su netačne informacije da je Dodik dao izjavu u vezi sa navodnim slučajem prisluškivanja.

U toku emisije na BN televiziji, u kojoj je gost bio predsjednik PDP-a Branislav Borenović, 27. februara, uživo se telefonom uključio gledalac koji je otvoreno pozvao na ubistvo srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Gledalac, koji je bio potpisan kao Savo iz Njemačke, pitao je “da li je moguće ubiti Milorada Dodika kao nekadašnjeg američkog predsjednika Kenedija?”.

(RTRS, Srna)