Politika 15.03.2021.

Dodik, Komšić i Džaferović u utorak s Erdoanom

ČITANJE: 1 minuta

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović boraviće sutra u zvaničnoj posjeti Turskoj, na poziv turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana.

Predsjednik Turske dočekaće članove Predsjedništva BiH u predsjedničkoj palati u Ankari, gdje će u njihovu čast biti upriličena ceremonija svečanog dočeka, uz vojne počasti.

Nakon ceremonije dočeka, biće održan tet-a-tet sastanak članova Predsjedništva i turskog predsjednika, a zatim i sastanak delegacija BiH i Turske.

Tokom zvanične posjete planirano je potpisivanje Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Ove sporazume će potpisati ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović, član delegacije BiH koja boravi u zvaničnoj posjeti Turskoj.

Planirano je i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Agencije za unapređenje stranih investicija BiH i Kancelarije za investiranje Predsjedništva Turske o saradnji na promociji investicija. Memorandum će potpisati direktor Agencije Milica Marković.

Dodik, Komšić i Džaferović će se tokom zvanične posjete sastati sa predsjednikom Velike narodne skupštine Turske Mustafom Šentopom.

Članovi Predsjedništva BiH posjetiće i Anitkabir u Ankari, mauzolej prvog predsjednika i osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, gdje će odati počast i položiti cvijeće.