Politika 17.11.2015.

Dodik: Konstantna kampanja protiv prava Srpske na referendum

ČITANJE: 2 minute
dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nekome očito nije dovoljno što je opozicija u Srpskoj bojkotovala odluku o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, a time i pravo na referendumsko izjašnjavanje, pa se od tada vodi kampanja protiv prava Republike Srpske da se izjasni o pitanjima koja se direktno nje tiču.

Na pitanje da prokomentariše stav predsjednika PDP-a Mladena Ivanića da nije pametno da u Republici Srpskoj bude održan referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, jer to može “proizvesti nepotrebne probleme” Srpskoj, Dodik je rekao da Ivanić ili ne razumije o čemu se radi ili je naprosto dio one grupacije koja podriva pravo Republike Srpske na referendumsko izjašnjavanje.

– Neću ništa da insinuiram, jer želim da ispoštujem dogovor koji smo postigli sa najvišim crkvenim velikodostojnicima u Bijeljini, ali takvi stavovi kakve iznosi Ivanić teško da se mogu podvesti pod stavove koji štite interese Republike Srpske, a referendum jeste jedno od prava koje te interese štiti- istakao je predsjednik Srpske.

Govoreći o Ivanićevoj tvrdnji da “referendum znači propadanje njemačko-britanske inicijative”, Dodik je rekao da ne može da vidi kakve veze ima referendumsko izjašnjavanje u Republici Srpskoj sa njemačko-britanskom inicijativom, kako je Ivanić zove, a koja je u suštini reformska agenda.

– Ivanićeva tvrdnja da bi održavanje referenduma moglo da ojača snage koje su protiv Dejtonskog sporazuma i da bi to bio udar na Republiku Srpsku, mogla se čuti posljednjih mjeseci od stranih službenika u BiH. To je Ivanić mogao da čuje samo od njih- dodao je Dodik.

On je naglasio da se postavlja pitanje zašto je Ivanić našao za shodno da se obračunava sa pravom Srpske na referendum, umjesto da je stao u odbranu Ustava koji ne poznaje pravosuđe na nivou BiH, koje, tako neustavno, već godinama ne štiti interese svih naroda u BiH.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik