Politika 21.10.2022.

Dodik: Krajem oktobra rebalans budžeta, a početkom novembra budžet za 2023.

ČITANJE: 3 minute

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će 26. oktobra biti održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude usvojen rebalans budžeta Srpske za ovu godinu, a već 1. novembra sjednica na kojoj će biti razmatran budžet i ekonomska politika za narednu godinu.

Dodik je rekao da će na ovaj način biti održano funkcionisanje Republike Srpske, imajući u vidu političku situaciju usljed neobjavljivanja rezultata opštih izbora.

“Na taj način omogućićemo da Republika Srpska nastavi svoj razvojni put stabilnosti i mira, učiniti sve da ono što smo iskazali kao naše politike u prošlosti obuhvatimo novim budžetom”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da će time biti omogućeno redovno usklađivanje penzija, povećanje izdvajanja za boračke kategorije, isplata 750 KM za nezaposlenog roditelja u višečlanim porodicama i povećanje plata u javnom sektoru od pet odsto.

Dodik: Krivične prijave protiv članova CIK-a ako sutra ne objave preliminarne rezultate 

Kandidat SNSD-a predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će protiv svakog člana Centralne izborne komisije /CIK/ BiH biti podnesene ozbiljne krivične prijave ukoliko sutra ne budu objavljeni preliminarni rezultati za predsjednika Republike Srpske.

“Sutra, ne bude li preliminarnih rezultata kako zakon nalaže, mi ćemo ustati sa ozbiljnim krivičnim prijavama podinačno za svakog člana CIK-a”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je istakao da su članovi CIK-a odmetnuta grupa koja nema odgovornosti prema narodu nego ima odgovornosti prema spekulacijama.

“U tom pogledu ćemo voditi naše politike”, rekao je Dodik.

Prema podacima CIK-a, za nivo predsjednika Srpske obrađeno je 98,03 odsto biračkih mjesta.

“Neprihvatljiv ostanak lažnog visokog predstavnika i stranih sudija”

Dodik je rekao da vijest o tome da se BiH da status kandidata za EU nije dobra jer evropski faktori pokušavaju da dajući taj status zadrže u BiH nelegalnog i lažnog visokog predstavnika i strane sudije u Ustavnom sudu.

On je rekao da to nije pošteno, niti fer, već da je riječ o šaradi, te o spekulaciji briselske administracije koja to radi zbog svojih igara i potreba.

“Radi to više zbog svojih igara i potreba nego zbog naših interesa. Naša politika nije i nismo zainteresovani da u BiH postoji visoki predstavnik, kao ni strane sudije. Kristijan Šmit je nelegalan, lažan, nema nikakvog potencijala i prava, on je izmišljen i ne postoji, a BiH nema visokog predstavnika”, rekao je Dodik.

On je rekao da bilo kakve odluke Šmita neće biti primijenjene sa aspekta Srpske, niti objavljene u “Službenom glasniku Srpske”.

Dodik je naveo da su Evropljani stalno govorili da treba sprovoditi reforme i evropske preporuke, pa da će iz BiH po dobijanju kandidatskog statusa automatski nestati OHR i strane sudije u Ustavnom sudu.

“Mi smo protiv njihovog ostanka i taj kandidatski status jeste ponuda koja nije fer, ako ostaje lažni visoki predstavnik i pomenute sudije. Ako je to namjera, onda mi ne možemo da prihvatimo s oduševljenjem takav jedan prijedlog, iako sve to ne možemo spriječiti”, rekao je Dodik.

On je naglasio da predstavnici Srpske nikada neće biti za procese koji znače skrnavljenje pozicije Republike Srpske i jačanje unitarne BiH, već će težiti očuvanju i vraćanju republičkih nadležnosti.

Govoreći o ranijih 14 prioriteta Evropske komisije za napredak BiH na evropskom putu, Dodik je rekao da su tri potpuno nepotrebna i neprihvatljiva za Srpsku.

“I nikada se neće implementirati dok sjedi ova ekipa ljudi. Oni su štetni za Srpsku i idu ka uništavanju Srpske što je i krajnji cilj”, rekao je Dodik.

(Srna)