Politika 28.10.2015.

Dodik: Lajon uvijek bio tendenciozno antisrpski nastrojen

ČITANJE: 2 minute
dodik
Predsjednik RS Milorad Dodik oštro je kritikovao Džejmsa Lajona, bivšeg člana Međunarodne krizne grupe i nekadašnjeg službenika u kancelariji predstavnika EU za BiH, zbog optužbi koje je na njegov račun izrekao u autorskom tekstu za list “Forin polisi”.

Lajon je, između ostalog, optužio Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina za razbijanje BiH i ocijenio da će u slučaju da se održi referendum u RS zakazan za 15. novembar, u BiH i Srbiji “ponovo izbiti rat sa teškim posljedicama”.

Dodik je za beogradske medije, reagujući na Lajonove optužbe, rekao da je bivši član Međunarodne krizne grupe uvijek tendenciozno radio protiv srpskih interesa.

– Najobičniji plaćenik, koji je dolazio kod mene i molio da mu mimo procedure odobrim koncesiju za izgradnju, ja odbijem i poslije sam ja kriminalac. Kao kockar je propao finansijski, pa se opet uvalio u Kancelariju visokog predstavnika i piše izveštaje SB, čuvajući posao, za koji je visoko plaćen- kaže Dodik za “Kurir”.

Lajon je za američki magazin napisao da referendum u RS 15. novembra mnogi vide kao slabo prikriven referendum o nezavisnosti i da “posle 20 godina mira, RS preti da uništi sporazum koji je Bosnu održao zajedno”, što “Zapad mora zaustavi”.

– Referenduma neće biti 15. novembra, i to je slagao! Deset godina slušamo istu priču o četiri zahteva: rehabilitovati ulogu Amerike, rehabilitovati i dovesti specijalnog predstavnika, rehabilitovati visokog predstavnika, izvršiti reviziju Dejtona do njegove potpune promene. Žao mi je, neće biti. Ne slažem se- istakao je predsednik RS.

U izjavio za beogradski “Blic” Dodik je Lajona nazvao “psom rata”, koji je pokušao da se obogati u poslijeratnom društvu i u tome nije uspio.

– To je licimjer koji je s muslimanima u Sarajevu držao restorane. Službenik Kancelarije visokog predstavnika zbog kojeg BiH danas nema zastavu, himnu, nema ništa. Sve što je urađeno, urađeno je loše, a to pokušava da sakrije, obračunavajući se sa idejom o referendumu i to militantnim sredstvima- dodao je Dodik.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik