Dodik: Lajon uvijek bio tendenciozno antisrpski nastrojen

dodik
dodik
Predsjednik RS Milorad Dodik oštro je kritikovao Džejmsa Lajona, bivšeg člana Međunarodne krizne grupe i nekadašnjeg službenika u kancelariji predstavnika EU za BiH, zbog optužbi koje je na njegov račun izrekao u autorskom tekstu za list “Forin polisi”.

Lajon je, između ostalog, optužio Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina za razbijanje BiH i ocijenio da će u slučaju da se održi referendum u RS zakazan za 15. novembar, u BiH i Srbiji “ponovo izbiti rat sa teškim posljedicama”.

Dodik je za beogradske medije, reagujući na Lajonove optužbe, rekao da je bivši član Međunarodne krizne grupe uvijek tendenciozno radio protiv srpskih interesa.

– Najobičniji plaćenik, koji je dolazio kod mene i molio da mu mimo procedure odobrim koncesiju za izgradnju, ja odbijem i poslije sam ja kriminalac. Kao kockar je propao finansijski, pa se opet uvalio u Kancelariju visokog predstavnika i piše izveštaje SB, čuvajući posao, za koji je visoko plaćen- kaže Dodik za “Kurir”.

Lajon je za američki magazin napisao da referendum u RS 15. novembra mnogi vide kao slabo prikriven referendum o nezavisnosti i da “posle 20 godina mira, RS preti da uništi sporazum koji je Bosnu održao zajedno”, što “Zapad mora zaustavi”.

– Referenduma neće biti 15. novembra, i to je slagao! Deset godina slušamo istu priču o četiri zahteva: rehabilitovati ulogu Amerike, rehabilitovati i dovesti specijalnog predstavnika, rehabilitovati visokog predstavnika, izvršiti reviziju Dejtona do njegove potpune promene. Žao mi je, neće biti. Ne slažem se- istakao je predsednik RS.

U izjavio za beogradski “Blic” Dodik je Lajona nazvao “psom rata”, koji je pokušao da se obogati u poslijeratnom društvu i u tome nije uspio.

– To je licimjer koji je s muslimanima u Sarajevu držao restorane. Službenik Kancelarije visokog predstavnika zbog kojeg BiH danas nema zastavu, himnu, nema ništa. Sve što je urađeno, urađeno je loše, a to pokušava da sakrije, obračunavajući se sa idejom o referendumu i to militantnim sredstvima- dodao je Dodik.

(Agencije)

RASPRAVA U VRHOVNOM SUDU RS: Tužilaštvo traži oštrije kazne za ubistvo Bojana Milovanovića

Izrečenim kaznama učesnicima tuče u kojoj je ubijen Bojan Milovanović (29) iz Kozarske Dubice ne može se postići svrha kažnjavanja i one ne odgovaraju stepenu odgovornosti optuženih. Rekao je ovo Branko Mitrović, republički tužilac, u Vrhovnom sudu Republike Srpske, i zatražio oštrije kažnjavanje optuženih, dok, sa druge strane, odbrana optuženih traži pravednije suđenje, ukidanje presude

DODIK: Nakon slučaja “Osmica”, Univerzitet za poslovne studije pod hitno zatvoriti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je u Republici Srpskoj u toku reforma visokoškolskog obrazovanja i da će doći do usvajanja zakona koji će biti rigorozan, a podrazumijevaće čišćenje i obračun sa svim dekadencijama iz prošlosti, posebno izdavanjem lažnih diploma. “Zakon je u tom pogledu prošao jedan dio procedure i doći će

KOMENTAR: Mladen ponovo među Srbima preko HRT-a

Mladen Ivanić, glavni strateg opozicije u Republici Srskoj i neformalni šef britanskih političkih operacija u BiH, ukazao se ponovo među Srbima. I to preko HRT-a, gostujući kod Ace Stankovića u “Nedeljom u 2”. Zanimljiv odabir termina, ali i regionalne emisije, da se Ivanić obrati ovdašnjoj široj javnosti, namećući se kao alternativa sadašnjoj vlasti u Republici

OPOZICIJA O ZEMLJIŠTU U CENTRU: Šteta 100 miliona KM, katastrofa za Banjaluku

Banjaluka najatraktivnije zemljište u strogom centru i Muzej savremene umjetnosti, nije izgubila zbog zavjere stranaca, kako to pokušava predstaviti gradonačelnik Igor Radojičić, nego je u pitanju čista otimačina imovine Banjaluke u korist ličnog interesa pojedinaca, izjavio je predsjednik Gradske organizacije SDS Banjaluka Slavko Grbić. On je na konferenciji za novinare rekao da se zbog visine

Predložen pritvor za Branka Lazića

Okružno tužilaštvo Banjaluka predložilo je pritvor za Branka Lazića (29) iz Gradiške za koga se sumnja da je prije dva dana nožem povrijedio J.G. (39). Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je zbog bojazni da će osumnjičeni boravkom na slobodi ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, kao i zbog uznemirenja javnosti, saopšteno je iz Okružnog

NOVA APLIKACIJA: Sa par klikova do porodičnog ljekara

Banjalučani će uskoro imati priliku da se naruče kod svog porodičnog ljekara sa par klikova na mobilnom telefonu. Dom zdravlja je već u poodmaklnoj fazi testiranja aplikacije nazvane “E-čekaonica“, nove mogućnosti za naručivanja na zdravstveni pregled.