Politika 16.11.2015.

Dodik-Lukač: Opravdano formiranje Uprave za borbu protiv terorizma

ČITANJE: 2 minute
dodik lukac
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je u Banjaluci sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem.

Osposobljenost policije Republike Srpske i potreba za poboljšanjem efikasnosti njenog rada, bila je osnovna tema susreta.

Konstatovano je da se formiranje Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma pri MUP Republike Srpske pokazalo kao izuzetno važan i opravdan korak koji je preduzet u skladu sa aktuelnim bezbjednosnim izazovima u svijetu i kod nas.

Istaknuta je potreba za dodatnim opremanjem svih jedinica policije, kako bi još efikasnije mogle da odgovore svojim osnovnim zadacima, zaštiti građana Republike Srpske i njihove imovine.

Bezbjednosna situcija u Republici Srpskoj je na zadovoljavajućem nivou i MUP Republike Srpske ostvaruje veoma dobru saradnju sa svim policijskim agencijama, posebno u oblasti borbe protiv terorizma, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Republike Srpske.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je da, nakon terorističkog napada u Parizu, u BiH trenutno ne postoji direktna opasnost od terorizma, ali da ovo pitanje nikako ne smije biti zanemareno.

– Ovo pitanje traži puni angažman i veću ozbiljnost bezbjednosnih institucija u BiH nego do sada- rekao je Ivanić danas novinarima u Banjaluci.

Ivanić ističe da je terorizam postao dio svakodnevnog života, te podsjetio na nekoliko terorističkih napada u BiH koji, srećom, nisu bili tako česti i brutalni.

Kada je riječ o migrantskoj krizi, Ivanić ne vjeruje da će migranti prolaziti kroz BiH, čiji imidž nije privlačan za njih, jer i dalje asocira na rat, a oni bježe iz ratnog područja, dok je i prelazak granice komplikovaniji.

On je naveo da bi u BiH ušao veliki broj migranata ukoliko bi granice EU bile zatvorene duži period, što bi sigurno proizvelo političke tenzije.

– Ne vjerujem da je BiH u stanju da izdrži pritisak većeg broja izbjeglica- zaključio je Ivanić.

(Agencije)