Politika 26.09.2020.

Dodik: “Mini Šengen” je dobra inicijativa

ČITANJE: 3 minute

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH rekao je da je susret s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem bio veoma konstruktivan jer su otvoreno razgovarali o gradnji mosta na Savi na koji se čela desetak godina.

On je, komentarišući izjavu Stjepana Mesića koji je njegovu posjetu glavnom gradu Hrvatske okarakterisao kao nastavak Karađorđeva, ludirajući na susret Tuđman – Milošević, rekao da u Zagrebu nisu ništa crtali.

Na pitanje zbog čega u Zagrebu nisu bila druga dva člana Predsjedništva BiH, Dodik je odgovorio:

– Mislim da se Komšića, koliko ja to vidim kod Hrvata, doživljava kao nekoga ko eksploatira hrvatska nacionalna konstitutivna prava u BiH na vrlo podmukao način. Komšić ekskluzivno ta prava daje bošnjačkoj političkoj eliti. Moj je utisak da je, nakon dužeg vremena, hrvatski državni vrh postao svjestan te činjenice i da je podrškom konstitutivnosti naroda apsolutno definirao svoju politiku odnosa prema BiH. U toj politici očigledno nema mjesta za Komšića. A odgovor zašto ih takođe nema u Zagrebu leži i u činjenici da stalno izazivaju krize sa Srbijom, a onda i s Hrvatskom. Mislim da se ne može preći preko izjave Bakira Izetbegovića da će Hrvatima, nakon nametanja Komšića, nametati predstavnike i na nižim nivoima vlasti – rekao je Dodik u intervjuu za Večernji list.

Kazao je i da Izetbegovićeva izjava da je ovom posjetom narušen odnos BiH i Hrvatske zapravo govori kako smatra da Bošnjaci predstavljaju BiH, a to nije istina.

– Ja u Zagrebu nisam govorio ni protiv koga, uključujući Bošnjake. Govorio sam isključivo o konstitutivnosti naroda, o potrebi da se ta prava poštuju – naveo je Dodik.

Kazao je da ga BiH podsjeća na Jugoslaviju.

– Odnos unutrašnjih snaga gotovo je identičan. Glavni narodi bivše Jugoslavije bili su Srbi, Hrvati i Muslimani, kasnije Bošnjaci. Da su Hrvati i Srbi postigli dogovor u bivšoj Jugoslaviji, ona se ne bi raspala. Hrvati sada imaju svoju državu, Srbi imaju dvije države, Srbiju i Republiku Srpsku. To su realnosti. Sada upoređujući to stanje, vidimo aroganciju većinskog naroda. U nekim dijelovima Srbi su se toliko arogantno ponašali u godinama raspada Jugoslavije da su dali pravo drugima da pronađu razloge za izlazak iz Jugoslavije. Bošnjaci su još gori. Oni u svojoj aroganciji čak osporavaju postojanje drugih naroda. Ja preko Izetbegovićeve uvrede Hrvatima da su manjina ne bih prešao – naveo je Dodik.

Komentirajući stvaranje “mini Šengena”, Dodik je rekao da je to dobra inicijativa.

– U tim raspravama čuo sam Bošnjake koji kažu da postoji strah od srpske dominacije, a u stvari u tom “mini Šengenu” ima više muslimana. Od Sandžaka, Kosova i Sjeverne Makedonije do Crne Gore, Albanije i BiH – kazao je Dodik za Večernji list.

(A.M/banjaluka.net)