Politika 22.04.2016.

Dodik: MMF izričit da se iz budžeta RS ne smije spašavati Banka Srpske

ČITANJE: 2 minute
DODIK
Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da gašenje Banke Srpske nije glavni uslov MMF i da su oni, „na neki način, prihvatili da se ona rekonstruiše, ali uz uslov da se javni novac ne ubrizgava više u tu banku“.

Kazao je da će Vlada RS i Narodna skupština RS donijeti odluku u kojoj će biti navedeno da se sredstva dobijena od MMF-a neće koristiti za te potrebe.

„U tom pravcu smo postigli dogovor“, kaže Dodik.

Sve dok je u državnom vlasništvu Banka Srpske biće banka samo po imenu, odnosno neće i ne smije se baviti bankarskim poslovima.

Dodik je naglasio da će se Banka Srpske baviti samo naplatom već plasiranih kredita i prikupljanjem sredstava od prodaje imovine, a da će u međuvremenu pokušati naći i nekog strateškog partnera.

„Banka neće nastaviti bankarske poslove, neće se baviti konkretnim bankarskim operacijama, i zato je neophodno da se u dogledno vrijeme ona privatizuje i da se eventualno uspostavi i ta funkcija“, istakao je Dodik.

Injac ostaje

Govoreći o imenovanju novih direktora na čelo IRB-a i Agencije za bankarstvo, Dodik kaže da vjeruje da će sadašnji direktori nastaviti svoj posao, uprkos istragama koje protiv njih vodi Tužilaštvo BiH.

„To je obična ujdurma i namještena priča. Nema ništa u njihovom radu što bi se označilo kao kršenje zakona. Radile su svoj posao i radiće ga i ubuduće. Ništa im ne mogu dokazati da su radile protivzakonito. Tu nema prekršaja. Tužilaštvo je politički motivisano i podleglo je zahtjevima opozicije is RS“, izjavio je Dodik.

Nema spajanja agencija

Dodik tvrdi da neće biti spajanja agencija za bankarstvo na državnom nivou, te da će Agencija za bankarstvo RS i dalje ostati kao samostalna institucija. On je demantovao da je o tome razgovarano sa predstavnicima MMF-a, ističući da to nije bio uslov MMF-a, niti je o tome razgovarano.

Na pitanje da li je smanjenja zaposlenih u javnoj upravi uslov MMF-a, Dodik je odgovorio da nije pročitao Pismo namjera MMF-a.

Na podsjećanje na izjavu da je upoznat sa svim detaljima pregovora sa MMF-om, Dodik je rekao: „Naravno da znam, ali to ne znači da tebi treba da kažem… Polako, kad bude potpisan ugovor znaćeš sve“.

(Capital.ba)

Oznake: Milorad Dodik