Politika 16.04.2022.

DODIK: Moja pozicija prema Rusiji i Zapadu potpuno različita od Vučićevog odnosa

ČITANJE: 4 minute

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da ima potpuno različitu poziciju od one koju ima predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji pokušava da vodi neutralnu politiku u odnosima Rusije i Zapada.

– Mogu da razumijem taj izbalansirani odnos i potrebu da se očuva stabilnost, razvoj Srbije i ostalo i da je to nemoguće uraditi bez saradnje sa svima. Meni su ovi sa Zapada zatvorili mogućnost da sarađujem – zatvorili su finansijska tržišta, u političkom smislu vrše pritiske, to je odmazda što oni radi prema Republici Srpskoj – rekao je Dodik.

Dodik kaže da je i članstvo nekih opozicionih partija u Srpskoj na politici koju on vodi, za raliku od njihovih lidera.

– Oni ćute, a kad ćute pod pritiskom Zapada to znači da su saglasni. Јa nemam problem te vrste, različit sam od drugih po nekom smislu, po karakteru ili stavu. S druge strane, naučio sam da pomaže samo jasan stav, a ne nikakve kalkulacije, jer onda samo dobijete sljedeću kalkulaciju – rekao je Dodik za Sputnjik.

On je naglasio da je ponosan na dobre odnose sa Rusijom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da to ne krije ni u ovom vremenu kada je jeres to reći.

– I baš me briga šta će reći jedan Britanac ili neko ostrašćen kojem su, nakon što je opljačkao po Africi i Indokini, sada potrebni resursi Rusije za džabe. To je njihova ideja, ali ta ideja ne može da prođe – rekao je Dodik.

Dodik kaže da nije protiv saradnje sa zemljama Zapada, ali da je saradnja sa Rusima uvijek bila korektna, nikada nije bila nadmena, nikada nije bila “tuk na utuk” ili saradnja “ja tebi dam, ali ti meni moraš dati više”, kao što to Zapad radi.

On ističe da mu je žao ljudi koji stradaju u Ukrajini i da su ukrajinski i ruski narod bratski narodi.

– Mi smo rekli da se u to nećemo miješati ni politički ni vojno. Nemojte od nas očekivati da se mi svrstavamo na jednu ili drugu stranu kao što vi to činite. Britanija u kontinuitetu ima problem sa Rusijom – rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je rekao da BiH nije uvela sankcije Rusiji i podsjetio da je tužio ambasadora BiH pri UN Svena Alkalaja, koji zastupa ortodoksnu muslimansku politiku, što je samoinicijativno glasao u Savjetu bezbjednosti UN.

– Naši partneri i na Zapadu, ali i Rusija znaju da je Republika Srpska protiv toga i da to nema legitimitet – naglasio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je naveo da će, ako dobije poziv, ići na Paradu pobjede 9. maja u Moskvi.

“Dok čujete zadnji pucanj sa Ljubinog groba računajte da smo u punom sastavu”

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je da je to što Željko Komšić predlaže promjenu Ustava BiH da bi se imovina prebacila na BiH dokaz da imovina pripada Republici Srpskoj uprkos odluci Kristijana Šmita.

– To je dokaz da ovo što čini nije u skladu sa Ustavom – da li treba bolji? Da bi mijenjao Ustav moraju i nas u Republici Srpskoj da pitaju- rekao je Dodik.

On kaže da je sve što su radili u posljednjih 20 godina bilo neustavno i da je njihova pogrešna procjena bila da će se Srbi na to navići i da će se sav taj nered legalizovati.

– Mi jesmo po njihovoj terminologiji “gutali žabe” i sprečavali dalju eroziju Republike Srpske svjesni da ćemo to jednog dana postaviti na dnevni red. Sama činjenica da traže promjenu Ustava znači da žele da legalizuju taj nered, e to ne mogu da dobiju – rekao je Dodik za Sputnjik.

Srpski član Predsjedništva BiH je rekao da bi volio da u Srbiji ne postoji termin visoki predstavnik u BiH.

– Јa ga ne zovem visokim predstavnikom, veći je problem što po Sarajevu muslimani viču “/Aleksandar/Vučić priznao, Dodik nije”, ali to nije promijenilo moj stav. Dakle, mi ne želimo da ugrozimo Srbiju i potpuno sam uvjeren da ni Vučić ne želi da ugrozi Republiku Srpsku, a da li ima nekih malih pozicioniranja za konkretnu temu, to je moguće – rekao je Dodik.

Govoreći o nedavnoj posebnoj sjednici Narodne skupštine na kojoj nije dvotrećinskom većinom podržan veto koji je uložio na pet odluka Predsjedništva BiH usvojenih bez koncenzusa, Dodik je rekao da je alarmantno da je opozicija pokazala da je spremna da prihvati prenos nadležnosti, a to je odnos prema istraživanjima oblasti znanja za učenike.

– Ali dok mi sjedimo u Republici Srpskoj po onoj priči “dok čujete zadnji pucanj sa Ljubinog groba računajte da smo u punom sastavu”, tako ćemo se ponašati i dalje – rekao je Dodik.

(Srna/SB)

Oznake: Milorad Dodik