Dodik: Možda i ne bude referenduma

Milorad-Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da treba dati šansu najavljenom strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa BiH koji će uskoro početi u Briselu, te da očekuje da će njime biti definitivno razriješena sva otvorena pitanja, a čime bi bio ostvaren cilj referenduma u Srpskoj.

– Očekujem da će se tim dijalogom definitivno razriješiti sva otvorena pitanja pravosuđa u vezi sa nadležnostima, sa zloupotrebama ovlaštenja i monopolom koje Sud i Tužilaštvo BiH imaju, da se to demonopolizira na način da svako vrši pravosudnu funkciju u skladu sa svojim pravosudnim nadležnostima – rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da se osnovni razlog što je u Republici Srpskoj raspisan referendum o pravosuđu i nametnutim odlukama visokog predstavnika u BiH nalazi u zajedničkoj izjavi, koju je on prije četiri godine potpisao sa bivšim visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, ali da ništa od toga nije završeno niti definisano.

– Ako se ciljevi koje smo iznijeli u zajedničkoj izjavi ostvare, sami razlozi za raspisivanje referenduma mogu da budu proglašeni realizovanim, u tom pogledu referendum je već ostvario svoj cilj – naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske izrazio je očekivanje da će strukturalni dijalog definisati sve neophodno da se učini reforma pravosuđa BiH, da ona bude sveobuhvatna, kvalitetna, u skladu sa Ustavom i nadležnostima.

– Očekujem da taj strukturalni dijalog da osnovne i definitivne elemente za tu reformu koju će institucije u skladu sa svojim nadležnostima veoma efikasno provesti do dana održavanja referenduma – rekao je Dodik.

On je poručio da ukoliko se svi ti elementi ne slože, ne završe i ostanu razlozi za održavanje referenduma, da će u jednoj snažnijoj formi biti zahtijevano da se to hitno provede.

– Ali, ja sam uvjeren da je moguće sve to učiniti i zato je moja podrška strukturalnom dijalogu u ovom obimu koji se sada održava u Briselu i u tom pogledu i očekivanja da će on definitivno razriješiti sve probleme – istakao je Dodik.

On je ponovio da referendum nije nikome prijetnja, da je to demokratski izraz volje i način iskazivanja te volje naroda u svim demokratskim društvima i da prijetiti nekom zbog najave održavanja referenduma predstavlja nedemokratski, necivilizovan postupak.

(Agencije)

ĐAJIĆ: Samo zajedno možemo pobjediti virus

Samo zajedničkim snagama i disciplinom našom, ali i naših građana možemo da pobijedimo ovu nevolju koja je zadesila cijeli svijet. Nadam se da će sve ovo ubrzo biti “juče” kako bismo se svi mogli vratiti započetim projektima i inovacijama u našem zdravstvenom sistemu. Istakao je to generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS Vlado Đajić

Pojačan saobraćaj teretnih vozila u Gradišci, Karakaju i na Rači

Saobraćaj teretnih vozila jutros je pojačan na graničnim prelazima Gradiška iz pravca Hrvatske, te na ulazu iz Srbije na Rači i u Karakaju, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske. Iz AMS-a podsjećaju da se zbog formiranja konvoja u zemljama okruženja stvaraju duge kolone teretnih vozila na svim graničnim prelazima BiH. Ulazak u BiH nije dozvoljen

Servisne informacije za 28. mart

Servisne informacije za subotu 28. mart 2020. godine: Policijska uprava Na teritoriji grada u proteklih 24 sata  zabilježeno je pet krivičnih djela i to: četiri teške krađe i jedan napad na ovlašteno službeno lice. Javni red i mir  nije narušen. Desilo se sedam saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno. Služba hitne pomoći

MAKRON: Evropa ne smije biti sebična

Francuska je uz Italiju, a Evropa ne smije biti sebična, istakao je francuski predsjednik Emanuel Makron u razgovoru za vodeće talijanske novine La Repubblicu, Corriere della Sera i La Stampu. “Francuska je tu kako bi pomogla Italiji. Ono što me brine je bolest svakog čovjeka, a ako ne pokažemo solidarnost, Italija, Španjolska ili neko drugi

VANREDNO STANJE U RS: Zdravstveni i ekonomski izazovi traže brzinu i efikasnost

Aktuelnu sedmicu u Republici Srpskoj su, osim postepenog, ali primjetnog rasta broja zaraženih od korona virusa, obilježili i različiti pogledi na uvođenje vanrednog stanja. Kako to često biva u osjetljivim periodima, kada su ljudske reakcije više emotivne nego racionalne, na javnoj sceni, ali i u neformalnoj komunikaciji građana, nerijetko su se mogle čuti ocjene koje

ITALIJANSKA KNJIŽEVNICA UPUTILA DIRLJIVO PISMO: Mi smo sada tamo gdje ćete vi biti za par dana

Poznata italijanska književnica Francesca Melandri, koja se zbog epidemije koronavirusa već skoro tri sedmice nalazi u karantinu u Rimu, napisala je ‘pismo iz budućnosti namijenjeno dragim kolegama Evropljanima’, opisujući sve emocije koje će nas preplaviti u sedmicama pred nama, prenosi Guardian. ”Pišem vam ovo iz Italije, što znači – iz vaše budućnosti. Mi smo sada