Politika 02.09.2015.

Dodik: Možda i ne bude referenduma

ČITANJE: 2 minute

Milorad-Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da treba dati šansu najavljenom strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa BiH koji će uskoro početi u Briselu, te da očekuje da će njime biti definitivno razriješena sva otvorena pitanja, a čime bi bio ostvaren cilj referenduma u Srpskoj.

– Očekujem da će se tim dijalogom definitivno razriješiti sva otvorena pitanja pravosuđa u vezi sa nadležnostima, sa zloupotrebama ovlaštenja i monopolom koje Sud i Tužilaštvo BiH imaju, da se to demonopolizira na način da svako vrši pravosudnu funkciju u skladu sa svojim pravosudnim nadležnostima – rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da se osnovni razlog što je u Republici Srpskoj raspisan referendum o pravosuđu i nametnutim odlukama visokog predstavnika u BiH nalazi u zajedničkoj izjavi, koju je on prije četiri godine potpisao sa bivšim visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, ali da ništa od toga nije završeno niti definisano.

– Ako se ciljevi koje smo iznijeli u zajedničkoj izjavi ostvare, sami razlozi za raspisivanje referenduma mogu da budu proglašeni realizovanim, u tom pogledu referendum je već ostvario svoj cilj – naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske izrazio je očekivanje da će strukturalni dijalog definisati sve neophodno da se učini reforma pravosuđa BiH, da ona bude sveobuhvatna, kvalitetna, u skladu sa Ustavom i nadležnostima.

– Očekujem da taj strukturalni dijalog da osnovne i definitivne elemente za tu reformu koju će institucije u skladu sa svojim nadležnostima veoma efikasno provesti do dana održavanja referenduma – rekao je Dodik.

On je poručio da ukoliko se svi ti elementi ne slože, ne završe i ostanu razlozi za održavanje referenduma, da će u jednoj snažnijoj formi biti zahtijevano da se to hitno provede.

– Ali, ja sam uvjeren da je moguće sve to učiniti i zato je moja podrška strukturalnom dijalogu u ovom obimu koji se sada održava u Briselu i u tom pogledu i očekivanja da će on definitivno razriješiti sve probleme – istakao je Dodik.

On je ponovio da referendum nije nikome prijetnja, da je to demokratski izraz volje i način iskazivanja te volje naroda u svim demokratskim društvima i da prijetiti nekom zbog najave održavanja referenduma predstavlja nedemokratski, necivilizovan postupak.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik