Politika 19.02.2016.

Dodik: Možda zadnji trenutak za konsenzus

ČITANJE: 2 minute
dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je, možda, posljednji trenutak za Bošnjake da sa ostala dva naroda sjednu i razgovaraju o političkom konsenzusu u BiH, a time i ekonomskom, jer, ako to neće, rizikuju da u budućnosti budu napušteni i da BiH ne bude u okviru u kakvom je sada.

– Bošnjaci bi konačno morali više da razumiju ukupne zahtjeve Srba i kao većinski narod pokažu veću odgovornost za BiH, a ne da se kriju iza međunarodne zajednice i pokušaja da im ona obezbijedi njihove zahtjeve kao legitimne- rekao je Dodik sinoć za federalnu “TV1”.

On kaže da bi volio da legitimni predstavnici srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda konačno postignu dogovor o tome kako treba da se BiH kreće i da vjeruje da to nije problem.

– BiH bi za 10 godina mogla da preživi, ako nađe unutrašnji dogovor. A, ako ne nađe dogovor i dalje će da ostane nestabilna- smatra Dodik.

Dodik ističe da je pobornik ideje da BiH i čitav region ostanu u miru i smatra da svi treba da učine sve što je potrebno radi očuvanja stabilnosti, pa čak i povuku korak nazad.

– Veći su problem ekonomska pitanja koja sada dolaze na red nego politička koja možemo da zamrznemo, ali i njih bi konačno trebalo da riješimo. To treba da se uradi brzo- poručio je Dodik.

On smatra da je animozitet koji je stvoren između institucija BiH i Republike Srpske isključivo zbog ponašanja ljudi iz SDS-a, PDP-a i NDP-a.

– Oni su legalni u institucijama BiH jer imaju dovoljan broj glasova, a legitimni nisu jer nemaju većinsku podršku Republike Srpske- rekao je Dodik.

On smatra da je njihova frustracija u tome što je njihov rejting u padu.

Odgovarajući na pitanje da li će se kandidovati za člana Predsjedništva BiH, Dodik ističe da, prema anketama koje do njega dolaze, kod naroda ima podršku veću od 60 odsto što je dovoljno za svaku vrstu pobjede.

– Prema istraživanju NDI koji im je dostavljen trenutna snaga im je pala za 13 procenata, sa 24 na 11 odsto u Republici Srpskoj, dok je SNSD porastao sa 29 na 34 odsto. Prema tim istraživanjima DNS sada ima devet odsto podrške, PDP se zadržao na šest odsto, a NDP nije prešao ni cenzus- naveo je Dodik.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik