DODIK NA BOŽIĆNOM PRIJEMU BiH treba da gradi evropski put

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je na početku božićnog prijema da BiH treba da gradi evropski put i da se ne trebaju međusobno uslovljavati.

Dodik je istakao da nema konsezusa oko NATO. Takođe je naveo i da je priča o neustavnosti Dana Republike namjerna provokacija i da nije tačno da je neustavna, jer zakon postoji.

Dodik je još jednom potvrdio da će u Beogradu razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da će kontaktirati druga dva člana Predsjedništva BiH o tome.

On je govorio i o zagađenosti vazduha u Sarajevu, navodeći da je spreman da pomogne ako oni to žele.

Govoreći o formiranju vlasti, Dodik kaže da SNSD ima najveći broj poslanika u Parlamentu i da Bošnjaci ponovo pokušavaju izigrati izbornu volju.

“Mi nećemo opstruisati, RS će donijeti zakone o krivičnim djelima i onaj ko prekrši zakone RS odgovaraće”, rekao je Dodik.

Na pitanje novinara ko ga obezbjeđuje, Dodik kaže da to radi policija RS, jer nema povjerenja u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela.

Što se tiče imovine u Hrvatskoj, Dodik je rekao da se Predsjedništvo usaglasilo.

“Ako Hrvatska ne ispoštuje, spreman sam da uvedemo situaciju reciprociteta, znači, da BiH uzvrati”, rekao je Dodik.

U zvaničnom obraćanju zvanicama Dodik je pozdravio sve prisutne tradicionalnim pozdravom “Mir Božji, Hristos se rodi”.

“Ovdje smo da pokažemo da smo privrženi dobrim odnosima sa ljudima. RS je neki dan proslavila Dan Republike i nemojte sumnjati da nećemo nastaviti sa obilježavanjem jer to je naš praznik koji nikoga ne ugrožava”, naveo je Dodik.

On je rekao da je BiH pred velikim izazovom.

“BiH je pred velikim izazovom, RS ne želi nikakvu aktivnost provoditi osim svog ustavnog položaja. Držimo se Dejtonskog sporazuma i Ustava koji kaže da BiH pripadaju nadležnosti samo one koje pišu u Ustavu.”, naglasio je Dodik.

Govoreći o stranačkoj saradnji, Dodik je rekao da je njihova saradnja sa nekim političkim partijama godinama uspješna kao što je saradnja sa HDZ-om BiH.

“Čeka se razrješenje odnosa bošnjačke političke elite. Mi ćemo se zalagati za evropski put, koji nije vezan za NATO put. RS je tu jasna, Rezolucija o neutralnost je jasna. Poštujem rezoluciju NSRS o vojnoj neutralnosti”, istako je Dodik.

Kako je naveo, Predsjedništvo BiH je, od kad je formirano, održalo četiri sjednice, te je istakao da on neće opstruisati rad ove institucije.

“Reći ću da je zakonska obaveza da se u roku od 15 dana od konstituisanja Parlamenta imenuje predsjedavajući Savjeta ministara BiH”, podsjetio je Dodik i dodao da uslovljavanje nikada nije bilo dobro.

“Kao srpski član Predsjedništva nudim konstruktivne razgovore. Ključno pitanje za sudbinu BiH je da se što prije riješi visokog predstavnika i stranih sudija”, ponovio je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je naglasio da je njegova obaveza da štiti interese srpskog naroda.

“U ovom trenutku osjećam odgovornost za narod koji me izabrao. Moja primarna obaveza je da štitim interese srpskog naroda i da ne povrjeđujem druge. Uvjeren sam da RS čekaju dobri dani. Za dva dana me čeka sastanak sa predsjednikom ruske Federacije. Loša je priča o lošem ruskom uticaju ovdje. Želim da sarađujem sa EU, SAD, ali i s Rusijom i Kinom. Uvjeren sam da ćemo u godini koja dolazi očuvati mir i stabilnost”, rekao je Dodik u obraćanju zvanicama na prijemu u Istočnom Sarajevu.

Božićni prijem se održva u sjedištu Srpske u Istočnom Sarajevu, a prisutni su Željka Cvijanović, predsjednik RS, Radovan Višković, premijer RS Radovan Višković, Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma PS BiH i drugi zvaničnici.

(Nezavisne)

Podlegao muškarac kojem je zet zabio sjekiru u glavu

Milan Mudrinić (57) iz Bosanske Krupe preminuo je sinoć na UKC RS usljed teških povreda nakon što mu je u srijedu naveče zet Goran Mirković (39) u Lamincima kod Gradiške tokom sukoba zabio sjekiru u glavu, saznaju Nezavisne. “I pored svih uloženih napora ljekara da mu spasu život pacijent M.M. (57) je preminuo juče u

KRAJ KREATIVNOG AVGUSTA Izložbom i nastupom zatvaraju manifestaciju za mlade

Na obali Vrbasa, iza sportske dvorane Obilićevo, večeras sa početkom u 18 časova, biće upriličeno otvaranje izložbe likovnih, kreativnih i foto radova, nastalih tokom programa manifestacije „Kreativni avgust“ – saopšteno je iz Omladinskog centra „Zdravo da ste“. Ovom prilikom biće organizovan muzičko scenski nastup uz goste – komičare Mirka Komljenovića Mirkana i Omera Hodžića, te

Dodik i Vulin stigli na Manjaču

Na završnu ceremoniju 54. Kočićevog zbora u Stričićima na Manjači, stigao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije. Ministar Vulin je stigao vojnim helikopterom Ministarstva odbrane Srbije. Vulin je redovan gost Kočićevog zbora već godinama. Porijeklom je i sam sa Manjače. U Stričićima na Manjači, rodnom mjestu narodnog tribuna Petra

STRIČIĆI Počela centralna manifestacija Kočićevog zbora

U Stričićima na Manjači, rodnom mjestu narodnog tribuna Petra Kočića, danas je počela centralna manifestacija 54. Kočićevog zbora. U okviru ove tradicionalna manifestacije u crkvi na Klisini služen je parastos srpskom piscu, pjesniku i političaru, a potom su u Stričićima položeni vijenci na spomenik za 44 srpska borca poginula u proteklom ratu. Vijence su položili

Servisne informacije za nedjelju, 25. avgust

Servisne informacije za nedjelju, 25. avgust 2019. godine: Policijska uprava Na teritoriji grada u proteklih 24 sata zabilježena su dva krivična djela. Javni red i mir je narušen četiri puta.  Desilo se 14 saobraćajnih nezgoda u kojima su dva lica lakše,  a jedno teže povrijeđeno. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledano je 113

Politika ucjenjivanja ne prestaje; Šta poručuju Džaferović i Komšić?

Ni tri dana pred sjednicu na kojoj bi trebalo da bude razmatrano imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara, hrvatski i bošnjački član Predsjedništva ne odustaju od politike ucjenjivanja. Tegeltija, kažu, njihovu podršku neće dobiti dok srpski član Predsjedništva ne pristane na program približavanja BiH NATO-u. Predstavnici Republike Srpske upozoravaju da političko Sarajevo ovakvom politikom

STANIVUKOVIĆ POZIVA DRAGIČEVIĆA DA SE UDRUŽE Može li Davidov otac da uzdrma političku scenu

Može li Davor Dragičević, iskren i čestit čovjek, kako mu kliču brojni Pravdaši koji ga podržavaju, pomutiti političku scenu nastupom na izborima iduće godine? Otac ubijenog mladića Davida, koji je mjesecima predvodio nezadovoljne građane na Trgu, najavio je da od septembra ulazi u političke vode. – Politika mi je ubila dijete, protjerala, nastavlja s progonom