DODIK NA BOŽIĆNOM PRIJEMU BiH treba da gradi evropski put

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je na početku božićnog prijema da BiH treba da gradi evropski put i da se ne trebaju međusobno uslovljavati.

Dodik je istakao da nema konsezusa oko NATO. Takođe je naveo i da je priča o neustavnosti Dana Republike namjerna provokacija i da nije tačno da je neustavna, jer zakon postoji.

Dodik je još jednom potvrdio da će u Beogradu razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da će kontaktirati druga dva člana Predsjedništva BiH o tome.

On je govorio i o zagađenosti vazduha u Sarajevu, navodeći da je spreman da pomogne ako oni to žele.

Govoreći o formiranju vlasti, Dodik kaže da SNSD ima najveći broj poslanika u Parlamentu i da Bošnjaci ponovo pokušavaju izigrati izbornu volju.

“Mi nećemo opstruisati, RS će donijeti zakone o krivičnim djelima i onaj ko prekrši zakone RS odgovaraće”, rekao je Dodik.

Na pitanje novinara ko ga obezbjeđuje, Dodik kaže da to radi policija RS, jer nema povjerenja u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela.

Što se tiče imovine u Hrvatskoj, Dodik je rekao da se Predsjedništvo usaglasilo.

“Ako Hrvatska ne ispoštuje, spreman sam da uvedemo situaciju reciprociteta, znači, da BiH uzvrati”, rekao je Dodik.

U zvaničnom obraćanju zvanicama Dodik je pozdravio sve prisutne tradicionalnim pozdravom “Mir Božji, Hristos se rodi”.

“Ovdje smo da pokažemo da smo privrženi dobrim odnosima sa ljudima. RS je neki dan proslavila Dan Republike i nemojte sumnjati da nećemo nastaviti sa obilježavanjem jer to je naš praznik koji nikoga ne ugrožava”, naveo je Dodik.

On je rekao da je BiH pred velikim izazovom.

“BiH je pred velikim izazovom, RS ne želi nikakvu aktivnost provoditi osim svog ustavnog položaja. Držimo se Dejtonskog sporazuma i Ustava koji kaže da BiH pripadaju nadležnosti samo one koje pišu u Ustavu.”, naglasio je Dodik.

Govoreći o stranačkoj saradnji, Dodik je rekao da je njihova saradnja sa nekim političkim partijama godinama uspješna kao što je saradnja sa HDZ-om BiH.

“Čeka se razrješenje odnosa bošnjačke političke elite. Mi ćemo se zalagati za evropski put, koji nije vezan za NATO put. RS je tu jasna, Rezolucija o neutralnost je jasna. Poštujem rezoluciju NSRS o vojnoj neutralnosti”, istako je Dodik.

Kako je naveo, Predsjedništvo BiH je, od kad je formirano, održalo četiri sjednice, te je istakao da on neće opstruisati rad ove institucije.

“Reći ću da je zakonska obaveza da se u roku od 15 dana od konstituisanja Parlamenta imenuje predsjedavajući Savjeta ministara BiH”, podsjetio je Dodik i dodao da uslovljavanje nikada nije bilo dobro.

“Kao srpski član Predsjedništva nudim konstruktivne razgovore. Ključno pitanje za sudbinu BiH je da se što prije riješi visokog predstavnika i stranih sudija”, ponovio je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je naglasio da je njegova obaveza da štiti interese srpskog naroda.

“U ovom trenutku osjećam odgovornost za narod koji me izabrao. Moja primarna obaveza je da štitim interese srpskog naroda i da ne povrjeđujem druge. Uvjeren sam da RS čekaju dobri dani. Za dva dana me čeka sastanak sa predsjednikom ruske Federacije. Loša je priča o lošem ruskom uticaju ovdje. Želim da sarađujem sa EU, SAD, ali i s Rusijom i Kinom. Uvjeren sam da ćemo u godini koja dolazi očuvati mir i stabilnost”, rekao je Dodik u obraćanju zvanicama na prijemu u Istočnom Sarajevu.

Božićni prijem se održva u sjedištu Srpske u Istočnom Sarajevu, a prisutni su Željka Cvijanović, predsjednik RS, Radovan Višković, premijer RS Radovan Višković, Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma PS BiH i drugi zvaničnici.

(Nezavisne)

Neizvjesno uvođenje doživotne robije u Republici Srpskoj

Još nije jasno da li će počinioci najtežih krivičnih djela u Republici Srpskoj na doživotnu robiju. Uvođenje instituta doživotne kazne zatvora, po ugledu na Srbiju, eventualno će analizirati radna grupa u izradi Izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koja je na pomolu ove godine. Ipak, u Ministarstvu pravde Republike Srpske za sada nisu sigurni

Održan GEFF i UniCredit energetski efikasan dan u Banjaluci

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, EBRD (GEFF program), UniCredit Bank Banja Luka te vodeći proizvođači i prodavači zelenih tehnologija, organizovali su “energetski efikasan dan” ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Tokom događaja proizvođači i distributeri energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstavili zelene tehnologije kao što su: toplotna

Na simpozijumu u Banjaluci više od 100 neurologa iz Srbije i Srpske

U Banjaluci je danas počeo Međunarodni simpozijum o neurologiji, kojem prisustvuje više od stotinu neurologa iz Srbije i Republike Srpske. Na Simpozijumu pod nazivom “Prvi sastanak neurologa Srbije i Republike Srpske”, biće riječi, između ostalog, o unapređenju kvaliteta liječenja pacijenata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će na

Prikazana savremena umjetnost i djelo Vlade Miloševića

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” zatvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je kao organizator manifestacije ovogodišnji program posvetila promociji studenata i fokus je bio na domaćem umjetničkom kadru. Najtalentovanijim studentima pripala je čast ne samo da otvore nego i da zatvore ovu uglednu

“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije. Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena

POVODOM DANA GRADA Tri koncerta večeras u Banjaluci

Povodom Dana grada Banjaluke, velika regionalna muzička zvijezda Željko Samardžić održaće večeras koncert kod Muzeja savremena umjetnosti. Jazz Poesy Cabaret poklanja rodnom gradu čovječansku pretpremijeru svog novog studijskog albuma. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se pored starih izvesti i devet novih pjesama koje