DODIK NA BOŽIĆNOM PRIJEMU BiH treba da gradi evropski put

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je na početku božićnog prijema da BiH treba da gradi evropski put i da se ne trebaju međusobno uslovljavati.

Dodik je istakao da nema konsezusa oko NATO. Takođe je naveo i da je priča o neustavnosti Dana Republike namjerna provokacija i da nije tačno da je neustavna, jer zakon postoji.

Dodik je još jednom potvrdio da će u Beogradu razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da će kontaktirati druga dva člana Predsjedništva BiH o tome.

On je govorio i o zagađenosti vazduha u Sarajevu, navodeći da je spreman da pomogne ako oni to žele.

Govoreći o formiranju vlasti, Dodik kaže da SNSD ima najveći broj poslanika u Parlamentu i da Bošnjaci ponovo pokušavaju izigrati izbornu volju.

“Mi nećemo opstruisati, RS će donijeti zakone o krivičnim djelima i onaj ko prekrši zakone RS odgovaraće”, rekao je Dodik.

Na pitanje novinara ko ga obezbjeđuje, Dodik kaže da to radi policija RS, jer nema povjerenja u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela.

Što se tiče imovine u Hrvatskoj, Dodik je rekao da se Predsjedništvo usaglasilo.

“Ako Hrvatska ne ispoštuje, spreman sam da uvedemo situaciju reciprociteta, znači, da BiH uzvrati”, rekao je Dodik.

U zvaničnom obraćanju zvanicama Dodik je pozdravio sve prisutne tradicionalnim pozdravom “Mir Božji, Hristos se rodi”.

“Ovdje smo da pokažemo da smo privrženi dobrim odnosima sa ljudima. RS je neki dan proslavila Dan Republike i nemojte sumnjati da nećemo nastaviti sa obilježavanjem jer to je naš praznik koji nikoga ne ugrožava”, naveo je Dodik.

On je rekao da je BiH pred velikim izazovom.

“BiH je pred velikim izazovom, RS ne želi nikakvu aktivnost provoditi osim svog ustavnog položaja. Držimo se Dejtonskog sporazuma i Ustava koji kaže da BiH pripadaju nadležnosti samo one koje pišu u Ustavu.”, naglasio je Dodik.

Govoreći o stranačkoj saradnji, Dodik je rekao da je njihova saradnja sa nekim političkim partijama godinama uspješna kao što je saradnja sa HDZ-om BiH.

“Čeka se razrješenje odnosa bošnjačke političke elite. Mi ćemo se zalagati za evropski put, koji nije vezan za NATO put. RS je tu jasna, Rezolucija o neutralnost je jasna. Poštujem rezoluciju NSRS o vojnoj neutralnosti”, istako je Dodik.

Kako je naveo, Predsjedništvo BiH je, od kad je formirano, održalo četiri sjednice, te je istakao da on neće opstruisati rad ove institucije.

“Reći ću da je zakonska obaveza da se u roku od 15 dana od konstituisanja Parlamenta imenuje predsjedavajući Savjeta ministara BiH”, podsjetio je Dodik i dodao da uslovljavanje nikada nije bilo dobro.

“Kao srpski član Predsjedništva nudim konstruktivne razgovore. Ključno pitanje za sudbinu BiH je da se što prije riješi visokog predstavnika i stranih sudija”, ponovio je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je naglasio da je njegova obaveza da štiti interese srpskog naroda.

“U ovom trenutku osjećam odgovornost za narod koji me izabrao. Moja primarna obaveza je da štitim interese srpskog naroda i da ne povrjeđujem druge. Uvjeren sam da RS čekaju dobri dani. Za dva dana me čeka sastanak sa predsjednikom ruske Federacije. Loša je priča o lošem ruskom uticaju ovdje. Želim da sarađujem sa EU, SAD, ali i s Rusijom i Kinom. Uvjeren sam da ćemo u godini koja dolazi očuvati mir i stabilnost”, rekao je Dodik u obraćanju zvanicama na prijemu u Istočnom Sarajevu.

Božićni prijem se održva u sjedištu Srpske u Istočnom Sarajevu, a prisutni su Željka Cvijanović, predsjednik RS, Radovan Višković, premijer RS Radovan Višković, Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma PS BiH i drugi zvaničnici.

(Nezavisne)

Buka i glasna muzika narušavaju odmor stanara

Stanarima koji su prekršili kućni red u stambenim zgradama prošle godine je izdato 28 prekršajnih naloga, dok je ove godine do sada izdat jedan, rekli su u Odjeljenju komunalne policije. Dodaju da stanari najčešće prijavljuju buku i puštanje glasne muzike u vrijeme popodnevnog i noćnog odmora. Kazne za one koji krše pravila kućnog reda u

Raspad opozicije u RS poslije poraza na izborima

Predizborni opozicionari u entitetu Republika Srpska ostali su na istoj poziciji i nakon oktobra prošle godine. Ipak, ne svi, jer su neki članovi SDS-a i NDP-a odlučili potpuno promijeniti kurs i uhvatiti se pod ruku sa vladajućom strukturom zaboravljajući sve izgovoreno. Članovi Saveza za promjene su državnu vlast također zamijenili opozicionim predznakom. Istina, ne još

Preminuo političar Slobodan Popović

Preminuo je Slobodan Popović, bivši poslanik SDP-a i PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. “On je bio sedam ili osam dana u bolnici. Koliko ja znam, imao je izliv krvi u mozak. Bio je u bolnici u Banjaluci, ali, nažalost, tačno je, preminuo je”, potvrdio je za “Avaz” Borislav Borenović, predsjednik PDP-a. “Danas nas je

POSLOVNA PRILIKA Još samo tri dana za ponude za “Staklenac”

Više atraktivnih gradskih poslovnih prostora ponuđeno je u zakup, pod izuzetno povoljnim uslovima, a zainteresovani zakupci imaju još samo tri dana za podnošenje prijava. Uz popularni “Staklenac”, jedan od najatraktivnijih poslovnih prostora u gradskom vlasništvu, i javno sklonište u kojem se svojevremeno nalazio poznati klub “Pećina” ponovo je ponuđen na dugoročno iznajmljivanje, saopšteno je iz

Na PMF-u najsavremenija učionica za istraživanje

Predstavnici Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i nevladine organizacije Save The Children za Sjeverozapadni Balkan, potpisali su Memorandum o razumijevanju. Kako je navedeno na sajtu Univerziteta u Banjaluci, Prirodno-matematički fakultet i  Save The Children će sarađivati u realizaciji projekta Enable BiH, koji ima za cilj jačanje obrazovanja iz oblasti STEM disciplina u našoj zemlji. Tako

Behram-efendijina džamija među najstarijim na području Banjaluke

Behram-efendijina ili Behram-begova džamija u banjalučkom naselju Novoselija, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, prema mnogim podacima najstarija je džamija na ovom području. Sagradio ju je Behram-efendija 1560. godne, a pod zaštitom države, osim same džamije, su kuija – podzemna prostorija za ibadet, turbe Behram-efendije, mekteb, harem, kao i česma, kapija i kameni zid koji ograđuje

Poginuo Šaban Šaulić

Pjevač narodne muzike Šaban Šaulić imao je tešku saobraćajnu nesreću u Njemačkoj nakon koje je i preminuo. Ovu informaciju za Hayat.ba potvrdio je njegov dugogodišnji prijatelj Sabit Dervišević Saša. Njemački portal “NW” prenio je da se oko šest sati ujutru dogodio udes na autoputu A2 u smijeru ka Dortmundu, u kojem su četiri osobe povrijeđene, tri teže, jedna lakše,