Politika 14.05.2021.

Dodik na forumu u Atini: Srpska se zalaže za poštovanje izvornog Dejtona

ČITANJE: 1 minuta

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je u obraćanju na šestom Delfi ekonoskom forumu u Atini da Republika Srpska pokušava da odbrani svoj status i autonomiju, da ne teži secesiji, već da se isključivo zalaže za poštovanje izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je rekao da u BiH postoji konsenzus o evropskim integracijama, ali da je potrebno prvo raditi na mnogim ekonomskim i političkim parametrima.

– Ne možemo govoriti o evropskom putu, a da ne govorimo o aktuelnoj političkoj situaciju u BiH. Mnogi smtaraju da BiH ima sistemsku grešku u smislu svog postojanja. Različita su mišljenja – prema jednom od njih, potpisivanjem Dejtonskog sporazuma BiH je počela proces integracija. Druga mišljenja idu u pravcu stvaranja unitarne zemlje, treća ka tome da je potrebno sačuvati svu autonomiju, a četvrta da BiH treba da se raziđe mirnim putem – kazao je Dodik.

Ukazao je da u svijetu ne postoji zemlja u kojoj visoki predstavnik odlučuje o unutrašnjim pitanjima, kao i da je međunarodna zajednica u BiH, posredstvom visokog predstavnika, nametnula mnoge reforme koje ne daju nikakv efekat, prenosi Tanjug.

– Zbog svega toga BiH je danas znatno složenija zemlja, a mnogi čak smataraju i propala pa čak i zemlja zamrznutog konflikta, koja ne može da nađe bazični unutrašnji konsenzus – rekao je Dodik, prenijela je Radio-televizija RS..

Na marginama ovog ekonomskog foruma Dodik je razgovarao sa najvišim zvaničnicima Grčke, a sastao se i sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem.

(A.M.)

Oznake: Milorad Dodik